Przepyszna sałatka z grillowanym serem camembert, pomidorkami koktajlowymi i prażonym słonecznikiem podawana na mixie sałat. Całość polana sosem na bazie oliwy, soku z cytryny i ziół. Dodatek dżemu żurawinowego podkręca smak całego dania i dodaje jej charakteru.
Przepis na sałatkę z grillowanym serem camembert jest bardzo prosty i szybki. Mimo, że sałatka składa się z niewielu składników to jest sycąca i dostarcza wielu składników odżywczych. Doskonale sprawdzi się na kolację, imprezę lub jako drugie śniadanie do pracy. Koniecznie musicie wypróbować!
SAŁATKA Z GRILLOWANYM SEREM CAMEMBERT PRZEPIS
Składniki
- 1 camembert
- 1/2 opakowania mixu sałat
- 6 pomidorków koktajlowych
- 3 łyżki słonecznika
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- 1 łyżka dżemu żurawinowego
Przygotowanie
- Camembert posmarować oliwą i podsmażyć na patelni grillowej z obu stron na rumiano.
- Słonecznik uprażyć na suchej patelni i odstawić do ostudzenia.
- Pomidorki koktajlowe przekroić na połówki.
- Oliwę z oliwek wymieszać z sokiem z cytryny, ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem.
- Na talerz wyłożyć mix sałat. Na środku ułożyć grillowany camembert. Następnie wyłożyć pokrojone pomidorki koktajlowe.
- Całość posypać słonecznikiem i polać przygotowanym sosem.
- Na koniec na ser camembert nałożyć łyżkę dżemu żurawinowego.
Smacznego!