Pączki pieczone w piekarniku

Pączki pieczone w piekarniku to świetna alternatywa dla tradycyjnych pączków smażonych. Zdaję sobie sprawę z tego, że wiele osób twierdzi, że pączki to pączki smażone na głębokim tłuszczu, a nie pieczone w piekarniku. Tradycyjne pączki smażone są wilgotniejsze i miększe niż te z piekarnika.



Pączki pieczone przygotowane są z takiego samego ciasta, jak te smażone. Różnią się tylko końcową obróbką. Dodatkowo są mniej kaloryczne i nie ociekają tłuszczem. Wiele osób, które nie mogą sobie pozwolić na takie tłuste rzeczy, chociażby ze względu na zdrowie, lub osoby będące na diecie z pewnością chętnie sięgną po przepis na pączki z piekarnika.

Czy pączki pieczone można uznać za pączki dietetyczne lub fit pączki? Oczywiście że tak, ponieważ w porównaniu do tradycyjnych pączków smażonych mają o wiele mniej kalorii. Poniżej w kilku krokach opisałam jak przygotować domowe pączki z piekarnika. Dla mnie są bardzo smaczne i bardzo często goszczą u nas w domu.

PRZEPIS NA PĄCZKI PIECZONE W PIEKARNIKU

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 80 g drobnego cukru
  • 25 g świeżych drożdży
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • 50 g masła
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • szczypta soli

Dodatkowo

  • marmolada/dżem
  • cukier puder
  • jajko do smarowania


Wykonanie

  • Do ciepłego (niegorącego) mleka wsypujemy pokruszone drożdże, 3 łyżki mąki oraz łyżkę cukru. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, by drożdże zaczęły pracować.
  • Po upływie czasu do zaczynu dodajemy pozostały cukier, cukier wanilinowy, sól, mąkę oraz żółtka i jajko. Całość dokładnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki lub robota. Kolejno dodajemy roztopione, przestygnięte masło. Całość dokładnie wyrabiamy. Ciasto będzie dosyć rzadkie, ale bez obaw takie ma być.
  • Wyrobione ciasto przekładamy do miski, oprószonej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut.
  • Po upływie czasu ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę, delikatnie zagniatamy i dzielimy na części. Każdą z nich kolejno rozwałkowujemy na placek o grubości 2 cm i wykrawamy kółeczka.
  • Pączki układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia w sporych odległościach, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 25 minut.
  • Po upływie czasu pączki smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185 stopni. Pieczemy przez 15 minut, do zarumienienia. Upieczone pączki odstawiamy do przestygnięcia, a następnie za pomocą szprycy nadziewamy ulubionym dżemem czy marmoladą. Kolejno posypujemy cukrem pudrem.




Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

19 − siedemnaście =