Ogórki to sezonowe warzywa, które wszyscy uwielbiają. Najlepiej smakują świeże, jednak sezon ogórkowy, podobnie jak sezon na inne polskie warzywa trwa tylko w porze letniej. Dlatego warto zamknąć cudowny smak ogórków w słoikach, przygotowując z nich różne smaczne przetwory na zimę.
Sałatka z ogórków teściowej
Sałatka z ogórków teściowej jest nie tylko smaczna, ale także bardzo łatwa w przygotowaniu. Do jej przygotowania potrzebujemy ogórków i cebuli oraz kilku dodatków. Dzięki procesowi pasteryzacji ogórki zachowują swoją świeżość przez długi czas, co umożliwia nam cieszenie się ich smakiem przez cały rok.
Sałatka z ogórków teściowej to pyszna sałatka do słoików, na którą przepis dostałam od teściowej. Zazwyczaj obdarowywała nas gotowymi słoikami, jednak by zbyt jej nie wykorzystywać tym razem postanowiłam przygotować je sama. Przepis na sałatkę z ogórków jest naprawdę łatwy, dlatego też śmiało możecie przygotować taką sałatkę w swoich domach.
Sałatka z ogórków z tego przepisu świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu, czy na kanapkę. Smakuje naprawdę świetnie, przekonajcie się sami!
PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z OGÓRKÓW TEŚCIOWEJ
Składniki
- 4 kg świezych ogórków
- 2 cebule
- 2 łyżki soli
- 1,5 szklanki octu 10%
- 3 szklanki cukru
- 400 ml wody
- 3-4 łyżeczki kurkumy
- gorczyca
- koper
Wykonanie
- Ogórki myjemy, obieramy a następnie kroimy w plasterki.
- Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
- Ogórki oraz cebulę zasypujemy solą oraz kurkumą, odstawiamy na około 2 godziny.
- Na spód każdego słoika wsypujemy 1/2 łyżeczki gorczycy.
- Po upływie czasu sałatkę przekładamy do słoików, razem z sokiem, który puszczą ogórki.
- Następnie przygotowujemy zalewę. Ocet, wodę oraz cukier gotujemy, do momentu aż cukier się rozpuści. Gorącą zalewą zalewamy sałatkę w słoikach. Na wierzch wrzucamy odrobinę posiekanego koperku.
- Słoiki mocno zakręcamy, pasteryzujemy przez kilka minut.