Francuskie paszteciki z kapustą i grzybami

Pyszne francuskie paszteciki z kapustą i grzybami. Połączenie ciasta francuskiego z pysznym farszem na bazie kapusty kiszonej i suszonych grzybów to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Na moim blogu znajdziecie paszteciki z kapustą i grzybami w wersji z ciastem drożdżowym.



Paszteciki z ciasta francuskiego są równie smaczne i nieco szybsze w przygotowaniu, gdyż nie musimy wyrabiać ciasta i czekać aż ono wyrośnie. Obie wersje są pyszne i warte przygotowania.

Takie paszteciki z kapustą i grzybami świetnie sprawdzą się na świątecznym stole, a także podczas rodzinnych spotkań czy domowych imprez. Obok nich obowiązkowo powinien znaleźć się barszcz czerwony, z jego dodatkiem paszteciki smakują obłędnie!

FRANCUSKIE PASZTECIKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO – PRZEPIS

Składniki

  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • szczypta kminku
  • 2 cebule
  • 1 garść suszonych grzybów
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • 100 g tartej mozzarelli
  • 1 jajko


Wykonanie

  • Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła, przekładamy cebulę i podsmażamy. 
  • Kapustę kiszoną odciskamy z soku, jeśli jest bardzo kwaśna, można ją wcześniej przepłukać w zimnej wodzie. Odciśniętą kapustę przekładamy na patelnię z cebulą, dostajemy suszone grzyby, szczyptę soli, pieprzu oraz kminku. Całość razem podsmażamy przez kilkanaśnieminut, co jakiś czas mieszając. 
  • Gotowy farsz odstawiamy do przestygnięcia, a następnie przepuszczamy przez maszynkę do mięsa na sitku o dużych oczkach.
  • Ciasto francuskie rozwijamy na blacie i dzielimy na 3 części, wzdłuż dłuższego boku. Na całą długość każdego z pasków nakładamy farsz, zostawiając wolne brzegi, które na końcu ze sobą zlepiamy, układając je łączeniem do dołu. Otrzymany rulonik dzielimy na paszteciki o dowolnej długości. 
  • Gotowe paszteciki kładziemy na blaszce wyścieloną papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 15-20 minut, do zarumienienia.




Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

jeden × dwa =