Czekoladowy sernik z bitą śmietaną

Czekoladowy sernik z bitą śmietaną


Sernik to chyba jedno z najlepszych ciast, jakie znam. Na blogu możecie znaleźć wiele ciekawych przepisów na różnego rodzaju serniki. Tym razem przygotowałam pyszny czekoladowy sernik z bitą śmietaną. Jest bardzo smaczny, puszysty i kremowy. Ładnie wyrasta i nie opada.

Sernik przygotowałam na kakaowych herbatnikach, a wierzch udekorowałam bitą śmietaną. Takie połączenie smakuje naprawdę rewelacyjnie. Sam przepis na czekoladowy sernik jest banalnie prosty, jestem pewna, że każdy z Was poradzi sobie z jego przygotowaniem. Wystarczy postępować zgodnie z instrukcją, którą znajdziecie poniżej.

Zapraszam serdecznie wszystkich miłośników domowych wypieków na pyszny sernik czekoladowy z bitą śmietaną. Jestem pewna, że zachwyci Wasze podniebienia.

PRZEPIS NA CZEKOLADOWY SERNIK Z BITĄ ŚMIETANĄ



Składniki

  • 1 kg sera twarogowego na sernik President
  • 2 budynie czekoladowe bez cukru
  • 6 jajek
  • 1 cukier wanilinowy
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka zimnego mleka
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • 1/2 szklanki oleju
  • 12 herbatników kakaowych
  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • wiórki czekoladowe

Wykonanie

  • Ser z wiaderka wykładamy do miski, dodajemy żółtka, budynie czekoladowe (proszek), cukier wanilinowy. Całość mieszamy przy pomocy miskera.
  • Następnie wlewamy olej oraz wsypujemy mleko w proszku, mieszamy. Tak przygotowaną masę odstawiamy na bok.
  • Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru. Kiedy będą już odpowiednio szkliste, stopniowo dodajemy wcześniej przygotowaną masę, na przemian wlewając mleko.
  • Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie układamy herbatniki kakaowe.
  • Na herbatniki wylewamy przygotowaną masę serową.
  • Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy przez 60 minut. Po upieczeniu sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
  • Żelatynę rozpuszczamy w 80 ml gorącej wody. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec ubijania wlewamy przestygniętą żelatynę.
  • Gotową śmietanę wykładamy na przestygnięty sernik. Wierzch dekorujemy wiórkami czekoladowymi. Całość wstawiamy do lodówki, by masa stężała.


sernik czekoladowy z bitą śmietaną
sernik czekoladowy
sernik z bitą śmietaną
szybki sernik z bitą śmietaną
czekoladowy sernik z bitą śmietaną przepis


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

pięć + 16 =