Paluszki surimi, inaczej paluszki krabowe, to jeden ze składników sushi, ale także świetny dodatek do różnego rodzaju sałatek i przekąsek. Charakteryzuje ich lekki i delikatny smak. Paluszki surimi są niskokaloryczne, ponieważ 100 g produktu zawiera około 100 kcal.
Sałatka z paluszkami krabowymi to jedna z topowych sałatek na każdej imprezie. Moi znajomi uwielbiają sałatkę z paluszkami surimi w wersji z jajkiem, kukurydzą i ogórkiem. Bardzo często przygotowuję ją na kolacje, a także jako posiłek do pracy.
Sałatka z paluszkami krabowymi jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, a smakuje naprawdę świetnie. Sprawdzi się na każdej imprezie i nie tylko.
Sałatka z paluszkami surimi – przepis
Składniki:
- 250 g paluszków surimi
- 150 g kukurydzy
- 4 jajka
- 250 g ogórków konserwowych (4 sztuki)
- szczypiorek
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- sól,
- pieprz
Przygotowanie:
- Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kosteczkę.
- Kukurydzę odsączamy z wody.
- Ogórki konserwowe kroimy w średniej wielkości kosteczkę.
- Paluszki krabowe kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm.
- Wszystkie składniki wrzucamy do miski, dodajemy posiekany szczypiorek i doprawiamy pieprzem i solą.