Schab pieczony

Schab pieczony

Schab pieczony to jedna z lepszych wędlin, jaką można wykonać samodzielnie w domu. Schab jest soczysty, delikatny i aromatyczny. Idealna propozycja na świąteczny stół lub niedzielny obiad.



Swoją soczystość schab zawdzięcza pieczeniu w rękawie foliowym, który zabezpiecza przed odparowaniem wilgoci z mięsa, przez co mięso nie jest suche. Ponadto dzięki długiemu leżakowaniu w marynacie ziołowej, schab jest niezwykle aromatyczny i oczywiście przepyszny. Doskonały do zjedzenia zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Jak upiec schab, żeby był idealny? Poznaj przepis na idealną pieczeń ze schabu wieprzowego.

SCHAB PIECZONY – PRZEPIS

Składniki

  • 1 kg schabu bez kości
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 1/3 łyżeczki papryki ostrej
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 60 ml zimnej wody
  • 1 łyżka mąki pszennej


Przygotowanie

  • Schab umyć pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Oczyścić z nadmiaru tłuszczu.
  • Przygotować marynatę. Do miseczki wlać 2 łyżki oliwy oraz dodać przyprawy: suszony majeranek, paprykę słodką oraz ostrą, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz. Wymieszać do połączenia.
  • Gotową marynatą dokładnie natrzeć mięso z każdej strony.
  • Schab obtoczony w marynacie przełożyć do pojemnika, szczelnie zamknąć i wstawić do lodówki na minimum 12 godzin.
  • Godzinę przed pieczeniem schab wyciągnąć z lodówki, aby nabrało temperatury pokojowej.
  • Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu i obsmażyć mięso z każdej strony na rumiano.
  • Następnie schab włożyć do rękawa foliowego i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
  • Naczynie z mięsem wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec przez 60 minut, grzanie góra-dół.
  • Po upieczeniu rozciąć rękaw do pieczenia i pozostawić mięso na około 15 minut. Nie należy kroić schabu od razy po wyciągnięciu z piekarnika.


Sos:

  • Wywar z mięsa przelać do rondelka i podgrzać. Będzie on stanowił bazę do naszego sosu.
  • Łyżkę mąki pszennej wymieszać z 60 ml zimnej wody. Wlać do rondelka z wywarem i cały czas mieszając, podgrzewać aż sos odpowiednio zgęstnieje. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
  • Pokrojony w plastry schab polać przygotowanym sosem.
schab pieczony z sosem
schab pieczony w rękawie


soczysty schab pieczony

A poniżej mam dla Was wideo z instrukcją krok po kroku jak upiec soczysty schab.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.