Schab pieczony to jedna z lepszych wędlin, jaką można wykonać samodzielnie w domu. Schab jest soczysty, delikatny i aromatyczny. Idealna propozycja na świąteczny stół lub niedzielny obiad.
Swoją soczystość schab zawdzięcza pieczeniu w rękawie foliowym, który zabezpiecza przed odparowaniem wilgoci z mięsa, przez co mięso nie jest suche. Ponadto dzięki długiemu leżakowaniu w marynacie ziołowej, schab jest niezwykle aromatyczny i oczywiście przepyszny. Doskonały do zjedzenia zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Jak upiec schab, żeby był idealny? Poznaj przepis na idealną pieczeń ze schabu wieprzowego.
SCHAB PIECZONY – PRZEPIS
Składniki
- 1 kg schabu bez kości
- 2 łyżki oliwy
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki suszonego majeranku
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- 1/3 łyżeczki papryki ostrej
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 60 ml zimnej wody
- 1 łyżka mąki pszennej
Przygotowanie
- Schab umyć pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Oczyścić z nadmiaru tłuszczu.
- Przygotować marynatę. Do miseczki wlać 2 łyżki oliwy oraz dodać przyprawy: suszony majeranek, paprykę słodką oraz ostrą, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz. Wymieszać do połączenia.
- Gotową marynatą dokładnie natrzeć mięso z każdej strony.
- Schab obtoczony w marynacie przełożyć do pojemnika, szczelnie zamknąć i wstawić do lodówki na minimum 12 godzin.
- Godzinę przed pieczeniem schab wyciągnąć z lodówki, aby nabrało temperatury pokojowej.
- Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu i obsmażyć mięso z każdej strony na rumiano.
- Następnie schab włożyć do rękawa foliowego i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
- Naczynie z mięsem wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec przez 60 minut, grzanie góra-dół.
- Po upieczeniu rozciąć rękaw do pieczenia i pozostawić mięso na około 15 minut. Nie należy kroić schabu od razy po wyciągnięciu z piekarnika.
Sos:
- Wywar z mięsa przelać do rondelka i podgrzać. Będzie on stanowił bazę do naszego sosu.
- Łyżkę mąki pszennej wymieszać z 60 ml zimnej wody. Wlać do rondelka z wywarem i cały czas mieszając, podgrzewać aż sos odpowiednio zgęstnieje. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
- Pokrojony w plastry schab polać przygotowanym sosem.
A poniżej mam dla Was wideo z instrukcją krok po kroku jak upiec soczysty schab.