Ciasto nugatowe

Ciasto nugatowe

Ciasto nugatowe to niezwykle pyszne ciasto, które warto przygotować kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego, lub gdy spodziewamy się gości. Przygotowanie tego ciasta nie jest skomplikowane i nie wymaga wielu składników, a smakiem zachwyci niejednego łasucha.



Przepis na ciasto nugatowe jest bardzo prosty i łatwy do wykonania. Wystarczy postępować zgodnie ze wskazówkami i gwarantuję, że ciasto wyjdzie przepyszne. Dodatkowo dla osób początkujących przygotowałam krótki filmik, w którym pokazuje krok po kroku jak zrobić to pyszne ciasto nugatowe. Zapraszam do wypróbowania przepisu!

CIASTO NUGATOWE PRZEPIS

Składniki

Biszkopt

  • 60 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli

Masa czekoladowa

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady deserowej
  • 1 łyżka cukru
  • 100 g masła
  • 300 ml wody

Masa śmietankowa

  • 330 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 śmietan-fix

Dodatkowo

  • 100 orzeszków ziemnych
  • 200 g herbatników maślanych


Przygotowanie

Biszkopt:

  • białka oddzielamy od żółtek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Cały czas miksując dodajemy cukier. Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy stopniowo żółtka.
  • Na koniec dodajemy przesianą mąkę i mieszamy całość do połączenia przy użyciu drewnianej łyżki.
  • Masę przekładamy do formy o wymiarach 20×20 wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 st. C przez 20 minut.

Masa czekoladowa:

  • Garnek stawiamy na palnik, wlewamy wodę, dodajemy cukier, połamaną na mniejsze kawałki czekoladę oraz masło. Podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia, a następnie odstawiamy do ostygnięcia.
  • Herbatniki łamiemy na mniejsze kawałki i wrzucamy do masy. Całość wstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia.
  • Na przestygnięty biszkopt wykładamy masę czekoladową z herbatnikami i całość ponownie wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.

Masa śmietankowa:

  • Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec ubijania dodajemy śmietan-fix.
  • Masę wykładamy na ciasto i wierzch posypujemy orzeszkami ziemnymi.
  • Ciasto wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc do całkowitego stężenia.


ciasto czekoladowe z masą śmietankową
ciasto czekoladowe z herbatnikami


Poniżej wspomniany filmik jak zrobić ciasto nugatowe.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.