Sernik królewski

Sernik królewski

Sernik królewski to ciasto, które króluje pośród świątecznych wypieków. Pojawia się zarówno na Wigilijnym, jak i Wielkanocnym stole. Nic dziwnego, bo ten serniczek jest naprawdę przepyszny! Można go upiec kilka dni przed świętami, co jest bardzo wygodne.



Sernik królewski to deser o wyrafinowanym smaku i eleganckim wyglądzie. Dzięki temu zasługuje na honorowe miejsce na liście przysmaków, podczas wyjątkowych okazji.

Sernik królewski zazwyczaj przygotowują z dwóch rodzajów sera, twarogu z wiaderka oraz w kostce. Taki nam smakuje najlepiej. Możecie oczywiście użyć tylko sera z wiaderka, ale musi być naprawdę dobrej jakości. Sernik królewski składa się z kruchego ciasta kakaowego oraz masy serowej. Te dwie warstwy w połączeniu ze sobą smakują naprawdę świetnie!

Sernik królewski to ciasto idealne na każdą okazję, jak i bez okazji! Nie znam osoby, która nie lubi tego ciasta. Wbrew pozorom ten sernik na kruchym spodzie jest naprawdę prosty do zrobienia, a postępując zgodnie z instrukcją, którą znajdziecie poniżej macie gwarancję, że wyjdzie idealny!

PRZEPIS NA SERNIK KRÓLEWSKI

Składniki

CIASTO KRUCHE

  • 320 g mąki pszennej
  • 40 g kakao
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g masła
  • 5 żółtek
  • 80 g cukru pudru
  • szczypta soli

MASA SEROWA

  • 5 jajek
  • 160 g cukru
  • 1 cukier wanilinowy (16g)
  • 1 budyń śmietankowy
  • 40 g mąki 
  • 700 g sera twarogowego z wiaderka
  • 500 g twarogu w kostce


Wykonanie

  • Do miski przesiać mąkę, dodać kakao, proszek do pieczenia, cukier puder, cukier wanilinowy, pokrojone w kostkę zimne masło oraz żółtka. Całość zagnieść na jednolite ciasto, za pomocą robota planetarnego lub ręcznie. 1/3 ciasta uformować w kulkę, owinąć folią spożywcza i wstawić do zamrażarki. Pozostałym ciastem, wyłożyć spód blaszki 24×24 cm, wyścielonej wcześniej papierem do pieczenia. Ponakłuwać i wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej. 

  • Do misy miksera wbić jajka, dodać cukier, cukier wanilinowy i ubijać na wysokich obrotach do uzyskania puszystej masy. 

  • Ser w kostce rozdrobnić za pomocą blendera lub przepuścić przez maszynkę. Połączyć z serem z wiaderka, proszkiem budyniowym i mąką. Całość stopniowo dodawać do masy jajecznej, miksując na małych obrotach. Na samym końcu delikatnie przemieszać drewnianą łyżką. 

  • Masę serową przelać do formy. Na wierzch zetrzeć na tarce ciasto z zamrażarki. Sernik piec w 170 stopniach przez 60 minut. Studzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika. 


Sernik królewski przepis
Sernik królewski
przepis na sernik królewski


Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1184

Dodaj komentarz

dwa × 3 =