Sernik Oreo Bez Pieczenia



Sernik oreo bez pieczenia to bardzo lekkie i delikatne ciasto z dodatkim pokruszonych ciasteczek oreo na spodzie, w masie oraz na wierzchu ciasta.

Sernik oreo to bardzo smaczny deser, który nie jest przesłodzony. Ciasteczka po upływie czasu stają się miękkie i łatwo się kroją. Dodatkowo nadają ciastu ciekawego wyglądu. W połączeń z twarogiem i ubitą śmietaną dają bardzo ciekawą kompozycję smakową.

Sernik oreo to idealny deser dla osób, które uwielbiają ciasteczka oreo a także różnego rodzaju serniki. Ten jest naprawdę pyszny.

Sernik możecie także przygotować w tortownicy w wersji okrągłej, wówczas można go serwować w formie tortu na różnego rodzaju uroczystości urodzinowe.

Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na pyszny sernik oreo bez pieczenia. Z pewnością będziecie zachwyceni jego smakiem.

SERNIK OREO BEZ PIECZENIA



Składniki:

MASA

  • 1 kg sera twarogowego z wiaderka
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 100 ml wrzątku
  • 10 ciasteczek oreo

SPÓD

  • 180 g ciastek oreo
  • 3 łyżki roztopionego masła

Wykonanie

  • Ciasteczka oreo na spód mielimy, dodajemy do nich roztopione masło.
  • Blaszkę o wymiarach 24×24 wykładamy papierem do pieczenia. Na papier wykładamy masę z ciasteczek i masła. Całość wstawiamy do lodówki.
  • Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, odstawiamy do przestygnięcia.
  • Ciasteczka kruszymy na mniejsze kawałki.
  • Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem, całość łączmy z twarogiem. Pod koniec ciągle miksując, wlewamy płynną żelatynę.
  • Do powstałej masy dodajemy pokruszone ciasteczka oreo (zostawiamy część do dekoracji wierzchu ciasta).
  • Powstałą masę wykładamy na ciasteczkowy spód. Wierzch ciasta dekorujemy pokruszonymi ciasteczkami.
  • Całość wstawiamy do lodówki na całą noc.




Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.2 / 5. Oddanych głosów: 5

4 komentarze

  1. Czy spód sernika wychodzi miękki czy raczej twardy? Piekłam podobny sernik i spód mi wyszedł twardy 😔

    • Dla mnie konsystencja jest dobra. Masło zmiękcza ciasteczka. Po całej nocy w lodówce spód staje się jeszcze miększy (namaka od masy serowej)

  2. Czy można masło zastąpić tłuszczem roślinnym mniej kalorycznym. A cisteczka oreo markizami kakaowymi?

Dodaj komentarz

15 + dziewiętnaście =