Sernik oreo bez pieczenia to bardzo lekkie i delikatne ciasto z dodatkim pokruszonych ciasteczek oreo na spodzie, w masie oraz na wierzchu ciasta.
Sernik oreo to bardzo smaczny deser, który nie jest przesłodzony. Ciasteczka po upływie czasu stają się miękkie i łatwo się kroją. Dodatkowo nadają ciastu ciekawego wyglądu. W połączeń z twarogiem i ubitą śmietaną dają bardzo ciekawą kompozycję smakową.
Sernik oreo to idealny deser dla osób, które uwielbiają ciasteczka oreo a także różnego rodzaju serniki. Ten jest naprawdę pyszny.
Sernik możecie także przygotować w tortownicy w wersji okrągłej, wówczas można go serwować w formie tortu na różnego rodzaju uroczystości urodzinowe.
Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na pyszny sernik oreo bez pieczenia. Z pewnością będziecie zachwyceni jego smakiem.
SERNIK OREO BEZ PIECZENIA
Składniki:
MASA
- 1 kg sera twarogowego z wiaderka
- 300 ml śmietany kremówki
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 4 łyżeczki żelatyny
- 100 ml wrzątku
- 10 ciasteczek oreo
SPÓD
- 180 g ciastek oreo
- 3 łyżki roztopionego masła
Wykonanie
- Ciasteczka oreo na spód mielimy, dodajemy do nich roztopione masło.
- Blaszkę o wymiarach 24×24 wykładamy papierem do pieczenia. Na papier wykładamy masę z ciasteczek i masła. Całość wstawiamy do lodówki.
- Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, odstawiamy do przestygnięcia.
- Ciasteczka kruszymy na mniejsze kawałki.
- Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem, całość łączmy z twarogiem. Pod koniec ciągle miksując, wlewamy płynną żelatynę.
- Do powstałej masy dodajemy pokruszone ciasteczka oreo (zostawiamy część do dekoracji wierzchu ciasta).
- Powstałą masę wykładamy na ciasteczkowy spód. Wierzch ciasta dekorujemy pokruszonymi ciasteczkami.
- Całość wstawiamy do lodówki na całą noc.
Czy spód sernika wychodzi miękki czy raczej twardy? Piekłam podobny sernik i spód mi wyszedł twardy 😔
Dla mnie konsystencja jest dobra. Masło zmiękcza ciasteczka. Po całej nocy w lodówce spód staje się jeszcze miększy (namaka od masy serowej)
Czy można masło zastąpić tłuszczem roślinnym mniej kalorycznym. A cisteczka oreo markizami kakaowymi?
Można spróbować 🙂