Sernik z jabłkami i masą kajmakową

przepis na sernik z jabłkami i masą kajmakową


To ciasto łączy w sobie wszystko, co najlepsze. Cudowny sernik z jabłkami i masą kajmakową to jeden z najlepszych deserów, jakie przygotowałam. Masa serowa w połączeniu z jabłkami, kruszonką i polewą kajmakową to prawdziwy raj dla podniebienia.

Sernik to ulubione ciasto większości polaków. Szarlotka też zaliczana jest do najchętniej przygotowywanych ciast. A wypiek, który przygotowałam to połączenie tych dwóch ciast w jedno. Jego smaku nie da się opisać, sami musicie skosztować tego smakołyku.

Zapraszam serdecznie do zapoznana się z przepisem na pyszny sernik z jabłkami i masą kajmakową. Przepis wbrew pozorom jest bardzo łatwy, dlatego śmiało możecie zabrać się za pieczenie.

PRZEPIS NA SERNIK Z JABŁKAMI I MASĄ KAJMAKOWĄ



Składniki

Blaszka 24×35 cm

MASA SEROWA

  • 1 kg sera na sernik z wiaderka
  • 5 jaj
  • opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (40 g)
  • 1 kg twarogu półtłustego
  • 300 g cukru

KRUSZONKA

  • 150 g mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • łyżeczka smalcu
  • żółtko
  • 70 g masła

MASA JABŁKOWA

  • 600 g obranych, pozbawionych gniazd jabłek
  • łyżeczka cynamonu
  • cukier do smaku

DODATKOWO

  • 3/4 puszki masy kajmakowej

Wykonanie

  • Zagnieść jednolite ciasto z składników na kruszonkę, wstawić do lodówki na 30 minut.
  • Do jabłek dodać cukier, cynamon i poddusić na patelni tak, by sok wyparował.
  • Twaróg przepuścić przez maszynkę.
  • Całe jajka ubić, stopniowo dodawać cukier ciągle ubijając. Dodać twaróg, ser i proszek budyniowy. Blaszkę wyłożyć papierem i przelać masę do blaszki. Na masie delikatnie wyłożyć jabłka.
  • Ciasto na kruszonkę wyjąć z lodówki, zetrzeć na tarce, umieścić na jabłkach.
  • Piec godzinę w 180 stopniach.
  • Przestygnięty sernik udekorować masą kajmakową.


Sernik z jabłkami i masą kajmakową
 sernik z jabłkami
 domowy sernik z jabłkami


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

20 − 2 =