Sernik zebra

Sernik zebra

Sernik zebra to bardzo smaczny i łatwy w przygotowaniu serniczek, który swoim wyglądem przypomina paski zebry. Przepis na sernik jest niesamowicie prosty i robi się go naprawdę szybko. Chcecie się przekonać? Zapraszam na przepis!



Przepis na sernik zebra nie wymaga wielu składników, a wszystkie produkty, niezbędne do jego przygotowania zakupicie w każdym sklepie. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki, podzielić masę na pół a do jednej z nich dodać kakao. Następnie naprzemiennie ułożyć masy w formie i zapiec. Brzmi banalnie prawda? Bo taki właśnie jest sernik zebra, na który przepis znajdziecie poniżej. 

SERNIK ZEBRA – PRZEPIS

Składniki

  • 1 kg twarogu sernikowego President
  • 3 łyżki budyniu śmietankowego
  • 4 jajka
  • 3 łyżeczki kakao
  • 2/3 szklanki cukru


Wykonanie

  • Twaróg umieszczamy w misce. Miksujemy na małych obrotach, stopniowo dodając po jednym jajku. Pod koniec dodajmy cukier oraz proszek budyniowy.
  • Gotową masę dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy kakao, mieszamy do połączenia składników.
  • Keksówkę o wymiarach 13×24 wyścielamy papierem do pieczenia.
  • Masę przelewamy do keksówki na przemian, raz jasna raz ciemna.
  • Do dużej blachy wlewamy wodę, tak by po włożeniu keksówki poziom wody sięgał ok. 1/3 wysokości keksówki.
  • Całość umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, pieczemy przez godzinę, grzanie góra/dół. Następnie zwiększamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy przez 20 minut.
  • Piekarnik wyłączamy i pozostawimy ciasto w środku do całkowitego ostygnięcia.


Sernik zebra
Sernik zebra


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Dodaj komentarz

dziewiętnaście − czternaście =