Śledzie po francusku to idealna kompozycja smakowa! Śledzie z cebulką w kremowym sosie musztardowym to idealna przekąska na świąteczny stół. Świetnie sprawdzą się także na rodzinne spotkania, domowe uroczystości czy Sylwestra!
Przepis na śledzie po francusku jest niesamowicie prosty, a składniki niezbędne do ich przygotowana zakupicie w każdym sklepie. Należy je przygotować dzień wcześniej, by mogły chwilę poleżakować i smaku zdążyły się przegryźć.
ŚLEDZIE PO FRANCUSKU – PRZEPIS
Składniki
- 6-7 filetów śledziowych a’la Matjas w oleju
- 1 cebula
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 4 łyżeczki musztardy francuskiej
- 2 łyżeczki musztardy stołowej
- 2 łyżeczki płynnego miodu
- szczypta curry
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Śledzie odsączyć z zalewy za pomocą ręcznika papierowego. Pokroić w paseczki o grubości około 2 cm.
- Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę.
- Do miski przełożyć majonez, śmietanę, obie musztardy, miód, szczyptę curry, soli oraz pieprzu. Całość wymieszać.
- Do miski przełożyć pokrojone śledzie, cebulę, sos i wymieszać. Całość przełożyć do pudełeczka i szczelnie zamknąć. Odstawić do lodówki na całą noc.