Śledzie po francusku

Śledzie po francusku


Śledzie po francusku to idealna kompozycja smakowa! Śledzie z cebulką w kremowym sosie musztardowym to idealna przekąska na świąteczny stół. Świetnie sprawdzą się także na rodzinne spotkania, domowe uroczystości czy Sylwestra!

Przepis na śledzie po francusku jest niesamowicie prosty, a składniki niezbędne do ich przygotowana zakupicie w każdym sklepie. Należy je przygotować dzień wcześniej, by mogły chwilę poleżakować i smaku zdążyły się przegryźć.

ŚLEDZIE PO FRANCUSKU – PRZEPIS

Składniki

  • 6-7 filetów śledziowych a’la Matjas w oleju
  • 1 cebula
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 4 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 2 łyżeczki musztardy stołowej
  • 2 łyżeczki płynnego miodu
  • szczypta curry
  • sól
  • pieprz


Wykonanie

  • Śledzie odsączyć z zalewy za pomocą ręcznika papierowego. Pokroić w paseczki o grubości około 2 cm. 
  • Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. 
  • Do miski przełożyć majonez, śmietanę, obie musztardy, miód, szczyptę curry, soli oraz pieprzu. Całość wymieszać. 
  • Do miski przełożyć pokrojone śledzie, cebulę, sos i wymieszać. Całość przełożyć do pudełeczka i szczelnie zamknąć. Odstawić do lodówki na całą noc. 


Śledzie po francusku przepis
Śledzie po francusku z musztardą
Śledzie w sosie musztardowym
Śledzie po francusku przepis


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.6 / 5. Oddanych głosów: 9

Dodaj komentarz

20 − 9 =