Surówka z selera to bardzo smaczna surówka do obiadu. Pasuje do każdego dania obiadowego, bez wyjątku. Seler to warzywo, które kojarzy nam się głównie z jednym ze składników rosołu, jednak można go wykorzystać również do przygotowania pysznej surówki do obiadu.
Surówka z selera jest bardzo smaczna i zdrowa. Czas jej przygotowania to dosłownie 10 minut, a składniki niezbędne do jej przygotowania to seler, jabłko, pomarańcza, pietruszka, majonez oraz śmietana. To bardzo proste i ogólnodostępne składniki, które zakupicie w każdym sklepie.
Surówkę z selera można serwować z tradycyjnymi ziemniakami i mięsem, ale również fajnie pasuje do placków ziemniaczanych. Zapraszam do zapoznania się z przepisem, ta surówka z selera jest naprawdę przepyszna!
SURÓWKA Z SELERA – PRZEPIS
Składniki
- 1 seler korzeniowy ( około 500 g)
- 1 jabłko
- 80 ml soku z pomarańczy
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- pęczek pietruszki
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Selera oraz jabłko myjemy, obieramy i ścieramy na tarce.
- Natkę pietruszki siekamy.
- Do miski przekładamy selera, jabłko, natkę pietruszki, sok z pomarańczy, śmietanę, majonez, szczyptę soli oraz pieprzu. Całość dokładnie mieszamy.
Zachęciłaś mnie, zrobię i to może nawet jutro już. Ale tak jeszcze zapytam: na fotkach w surówce nie ma pęczka pietruszki, prawda? Strasznie mało tej zieleniny 🙂
Pęczek pęczkowi nie równy 🙂 Można dodać więcej wedle uznania 🙂