Colesław z kapusty pekińskiej

colesław z kapusty pekińskiej przepis

Z pewnością surówka colesław każdemu z Was jest dobrze znana. Jest to jedna z najpopularniejszych surówek, której głównym składnikiem jest biała kapusta. Smakuje naprawdę świetnie i idealnie pasuje do różnego rodzaju dań obiadowych.



Tym razem nieco odeszłam od klasyki. Nie jest to tradycyjna wersja surówki colesław, którą przygotowuje się z białej kapusty. Tym razem przygotowałam tę surówkę z kapusty pekińskiej. Wyszła bardzo smaczna i świetnie komponuje się z ziemniaczkami i dodatkiem mięsnym. Nie ważne czy są to schabowe, mielone czy mięso z sosem. Domowa surówka colesław świetnie pasuje do każdego dania.

Poniżej zaprezentuję Wam prosty przepis na pyszną surówkę colesław z kapusty pekińskiej. Jest bardzo szybka w przygotowaniu i świetnie smakuje. Zapraszam na przepis!

SURÓWKA COLESŁAW Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ – PRZEPIS


Czas przygotowania: 15 minut | Liczba porcji: 4

Składniki

  • 1/2 kapusty pekińskiej
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 łyżka majonezu
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól
  • pieprz


Wykonanie

  • Kapustę pekińską drobno siekamy i przekładamy do miski. 
  • Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do kapusty.
  • Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, przekładamy do miski.
  • Do naczynia z kapustą marchewką i cebulką dodajemy majonez, jogurt naturalny. ocet winny, sok z cytryny, musztardę, cukier, sól oraz pieprz. Całość dokładnie mieszamy. 


colesław z kapusty pekińskiej
colesław z pekińskiej kapusty


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 3 / 5. Oddanych głosów: 2

Dodaj komentarz

19 + siedemnaście =