Szarlotka w szklance

Szarlotka w szklance

Jabłka z cynamonem w każdej postaci smakują świetnie. Nie ważne, czy jest to klasyczna szarlotka, drożdżówki z jabłkami czy deser w pucharku.



Szarlotka w szklance to jeden z najszybszych i najłatwiejszych pomysłów na wykorzystanie jabłek. Z dodatkiem pokruszonych herbatników i bitej śmietany smakują naprawdę obłędnie! Do ich przygotowania użyłam bitej śmietany w proszku, tak zwanej „Śnieżki”, możecie ją jednak zastąpić śmietanką 30% ubitą z dodatkiem cukru pudru. Mnie zależało na tym, by było szybki i lekko.

Poniżej w kilku krokach opisałam Wam instrukcję przygotowania szarlotki w szklance. Nie ma w tym nic trudnego, przekonajcie się sami.

SZARLOTKA W SZKLANCE – PRZEPIS

Składniki

  • 6 jabłek
  • 1 opakowanie herbatników
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 opakowania „Śnieżki”
  • 400 ml mleka
  • 2 garści orzechów
  • płatki migdałów


Wykonanie

  • Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kosteczkę. Wykładamy na patelnię, dodajemy cynamon i podsmażamy przez kilka minut.
  • Herbatniki przekładamy do woreczka i kruszymy, najlepiej za pomocą tłuczka do kotletów.
  • Do wysokiego pojemnika wlewamy mleko, dodajemy bitą śmietanę „Śnieżkę” i ubijamy za pomocą miksera na sztywną pianę.
  • Do 6 wysokich szklanek przekładamy na przemian: herbatniki, jabłka, bita śmietana, herbatniki, jabłka, bita śmietana. Wierzch deserków dekorujemy posiekanymi orzechami i płatkami migdałów.
  • Deserki wstawiamy do lodówki na godzinkę.


Szarlotka w szklance
Szarlotka w szklance


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

1 komentarz

Dodaj komentarz

dziewiętnaście + dwanaście =