Tym razem krucha tarta z dżemem truskawkowym. Z pewnością posmakuje każdemu miłośnikowi domowych wypieków.
Domowa tarta z dżemem jest bardzo łatwa w przygotowaniu, dlatego tym bardziej zachęcamy do wypróbowania tego przepisu.
Składniki na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 60 g masła
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 350g marmolady
Sposób przygotowania
- Mąkę przesiać przez sito i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
- Dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto.
- 2/3 ciasta ułożyć na formie (28 cm) a następnie ponakłuwać widelcem.
- Marmoladę (u mnie truskawkowa) wyłożyć na cieście.
- Pozostałą część ciasta rozwałkować na cienki placek i wykroić paseczki o szerokości ok 3 cm.
- Paseczki ułożyć na marmoladzie jak na zdjęciu.
- Piec przez 45 minut w nagrzanym piekarniku minut w 180 stopniach grzałka góra/dół.