Sałatka autorska

Sałatka autorska to rewelacyjna przekąska, która powstała w naszym domu podczas wizji twórczej mojego męża. Jest wielkim miłośnikiem sera pleśniowego i postanowił połączyć go tym razem nie klasycznie z szynką parmeńską i gruszką, a z klasyczną szynką. Sałatkę z serem pleśniowym i szynką parmeńska z pewnością dobrze znacie, jeśli nie, tutaj znajdziecie przepis: sałatka z serem pleśniowym i szynką parmeńską.



Do przygotowania sałatki autorskiej potrzebujemy sera pleśniowego, rukoli, suszonych pomidorów, szynki oraz makaronu. Dodatkowo przed podaniem sałatkę łączymy z delikatnym sosem, który podkreśla jej smak.

Taka sałatka autorska to idealny pomysł na domowe imprezy, czy spotkania ze znajomymi. U nas właśnie na taką okazję została przygotowana i na pewno przygotowujemy ją jeszcze nie raz, bo każdemu bardzo smakowała.

SAŁATKA AUTORSKA – PRZEPIS


Liczba porcji: 4 | Czas przygotowania: 20 minut | Poziom trudności: Łatwy

Składniki

  • 150 g makaronu kokardki
  • 1/2 opakowania rukoli
  • 1 słoik suszonych pomidorów
  • 250 g szynki w kostce
  • 100 g sera pleśniowego

Sos:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 czubata łyżeczka płynnego miodu
  • pieprz


Wykonanie

  • Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu w osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy do przestygnięcia.
  • Suszone pomidory odsączamy z zalewy i kroimy na mniejsze kawałki.
  • Szynkę oraz ser pleśniowy kroimy w kosteczkę.
  • Oliwę mieszamy z miodem, sokiem z cytryny oraz pieprzem.
  • Do miski przekładamy rukolę, ugotowany makaron, pokrojone suszone pomidory, szynkę oraz ser pleśniowy. Dodajemy sos i mieszamy.




Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

4 × pięć =