Tarta z Mrożonych Truskawek



Domowa tarta z dodatkiem świeżych owoców smakuje obłędnie. Niestety nie zawsze mamy do nich dostęp, a kiedy najdzie nas ochota na tartę nie ma zmiłuj! Warto wówczas sięgnąć po mrożone owoce, które na tarcie smakują równie dobrze, jak te świeże.

Tym razem zaprezentuję Wam przepis na tartę z mrożonych truskawek, którą jadłam u znajomej. Bardzo mi posmakowała, dlatego też postanowiłam przygotować ją w naszym domu. Tarta z mrożonych truskawek jest bardzo szybka i łatwa w przygotowaniu. Bardzo fajnie się ją robi, a jeszcze fajniej je!

Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na pyszną tartę z mrożonych truskawek. Idealnie sprawdzi się jako słodka przekąska do kawy, a także poczęstunek dla gości.

PRZEPIS NA TARTĘ Z MROŻONYCH TRUSKAWEK

Foremka w przepisie ma 27 cm średnicy 



Składniki na spód

  • 300 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • 1 jajko rozmiar M
  • 150 g masła

Owocowa masa

  • 500 g mrożonych truskawek
  • 3 białka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 40 g orzechów włoskich 

Wykonanie

  • Mrożone truskawki wyjmuje z zamrażarki ok. 20 minut przed pieczeniem.

  • Składniki na ciasto wykładamy na stolinicę i zagniatamy ciasto.

  • Ciasto chłodzimy w lodówce 30 minut.

  • Ciasto wyjmujemy z lodówki (1/4 ciasta pozostawiamy na kruszonkę), 3/4 ciasta  wałkujemy na okrągły placek i wykładamy nim formę do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem.


  • Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez 15 minut.

  • Białka ubijamy na pianę, dodajemy cukier i ponownie miksujemy. 

  • Owoce delikatnie mieszamy z ubitą pianą i przekładamy na upieczony spód.

  • 1/4 pozostałego ciasta ścieramy na tarce tworząc kruszonkę. Na wierzchu umieszczamy pokrojone orzechy. 

  • Tartę ponownie wkładamy do piekarnika na 25 minut, 180 stopni. 


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

20 − 6 =