Jeśli szukacie ciekawych inspiracji i przepisów na nietypowy tort urodzinowy, to jesteście w dobrym miejscu.
W tym wpisie zaprezentuję Wam tort, który upiekłam mojemu mężowi na urodziny. Był zachwycony! Tort słonecznikowy w kształcie beczki wygląda bardzo ciekawie i nietuzinkowo.
Możemy go przygotować także w kobiece wersji. Wszystko zależy od dekoracji, jakie wybierzemy.
Składniki:
BISZKOPT:
- 5 jajek
- 1 szklanka mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki kakao
WARSTWA SŁONECZNIKOWA:
- 300 g słonecznika
- 3 łyżki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 kostki masła
KREM KARMELOWY:
- 100 g masła
- 400 g masy kajmakowej
MASA ŚMIETANOWA:
- 250 ml śmietany kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
Dodatkowo:
- 2 opakowania wafelków pryncypałków
- 2 przeźroczyste galaretki
- buteleczka do dekoracji
Przygotowanie:
BISZKOPT:
- Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier. Kiedy się dobrze rozpuści, wsypujemy kolejno żółtka i olej.
- Mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao przesiewamy do miseczki, po czym dodajemy stopniowo do piany, zmniejszając obroty miksera do minimum.
- Tak powstałą masę, przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 25 cm.
- Pieczemy w 170 stopniach przez około 30 minut.
- Kiedy biszkopt wystygnie, przekrawamy na dwie części.
WARSTWA SŁONECZNIKOWA:
- Masło, cukier i mleko wrzucamy do garnka i rozpuszczamy na średniej mocy palnika.
- Następnie dodajemy pestki słonecznika. Po połączeniu składników wszystko przekładamy do formy i pieczemy przez około 20 minut w 180 stopniach.
MASA KARMELOWA
- Masę kajmakową oraz masło ubijamy przy użyciu miksera do uzyskania puszystej konsystencji.
MASA ŚMIETANKOWA
- Schłodzoną śmietankę z cukrem ubijamy mikserem do uzyskania sztywnej piany.
Układamy kolejno warstwy:
- Biszkopt
- Połowa masy karmelowej
- Warstwa słonecznikowa
- Masa karmelowa
- Biszkopt
- Masa śmietanowa
Po ułożeniu warstw wkładamy do lodówki na ok. godzinę.
W tym czasie przygotowujemy galaretkę, według przepisu na opakowaniu. Po zastygnięciu kroimy nożem w dużą kostkę.
Tort obkładamy wokół wafelkami, związujemy wstążką, a na górę wykładamy galaretkę a na nią buteleczkę do dekoracji, wedle uznania.
UWAGA: Niestety pryncypałki, którymi udekorowałam tort zrobiły się bardzo szybko czerstwe. Możecie je zastąpić innymi czekoladowymi smakołykami jak np. twix czy kinder bueno.