Fasolka szparagowa z mięsem mielonym

Fasolka szparagowa z mięsem mielonym

Fasolka szparagowa z mięsem mielonym to fajny pomysł na pyszne danie obiadowe z wykorzystaniem fasolki. Zazwyczaj w naszym dom ugościła tradycyjna fasolka szparagowa z bułką tartą, pewnie tak jak u większości z Was. Tym razem postanowiłam wykorzystać ją w nieco inny sposób i powiem Wam, że był to strzał w dziesiątkę!



Całe danie robi się naprawdę szybko i bezproblemowo. Fasolka szparagowa z mięsem mielonym smakuje naprawdę fajnie. Można to danie jeść samo, z pieczywem, a nawet z ziemniakami. W każdym wydaniu smakuje super.

Jeśli lubicie faskę szparagową lub macie fasolki pod dostatkiem na swojej działce, zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu. Jestem pewna, że fasolka szparagowa z mięsem mielonym Wam posmakuje. Zapraszam na przepis!

FASOLKA SZPARAGOWA Z MIĘSEM MIELONYM – PRZEPIS

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego drobiowe/wieprzowe
  • 400 g fasolki szparagowej
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2 ząbki czosnki
  • 400 g pomidorów krojonych z puszki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/3 papryki ostrej
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka miodu
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz


Wykonanie

  • Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Patelnię z masłem rozgrzewamy, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość razem podsmażamy.
  • Marchewkę obieramy i kroimy w półplastry. Przekładamy na patelnię z cebulą i podsmażamy kilka minut.
  • Mięso mielone doprawiamy solą oraz pieprzem, przekładamy na patelnię i podsmażamy, aż nabierze złocistego koloru. Co jakiś czas mieszać, rozdrabniając mięso.
  • W międzyczasie gotujemy fasolkę szparagową. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy szczyptę soli i zagotowujemy. Fasolkę myjemy i odcinamy końcówki, wrzucamy na gotującą się wodę i gotujemy około 10 minut, do miękkości, odcedzić.
  • Na patelnię z mięsem przekładamy pomidory z puszki. Dodajemy również sos sojowy, paprykę słodką, paprykę ostrą, suszoną bazylię, miód, szczyptę soli oraz pieprzu. Całość mieszamy i razem podsmażamy kilka minut, do uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu pomidorowego.
  • Pod koniec na patelnię przekładamy ugotowaną fasolkę szparagową i delikatnie mieszamy. Gotowe danie dekorujemy świeżym szczypiorkiem.


Fasolka szparagowa z mięsem mielonym przepis
Przepis na fasolkę szparagową
Danie z fasolki szparagowej


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 3.5 / 5. Oddanych głosów: 2

Dodaj komentarz

20 − pięć =