Fasolka szparagowa z mięsem mielonym to fajny pomysł na pyszne danie obiadowe z wykorzystaniem fasolki. Zazwyczaj w naszym dom ugościła tradycyjna fasolka szparagowa z bułką tartą, pewnie tak jak u większości z Was. Tym razem postanowiłam wykorzystać ją w nieco inny sposób i powiem Wam, że był to strzał w dziesiątkę!
Całe danie robi się naprawdę szybko i bezproblemowo. Fasolka szparagowa z mięsem mielonym smakuje naprawdę fajnie. Można to danie jeść samo, z pieczywem, a nawet z ziemniakami. W każdym wydaniu smakuje super.
Jeśli lubicie faskę szparagową lub macie fasolki pod dostatkiem na swojej działce, zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu. Jestem pewna, że fasolka szparagowa z mięsem mielonym Wam posmakuje. Zapraszam na przepis!
FASOLKA SZPARAGOWA Z MIĘSEM MIELONYM – PRZEPIS
Składniki
- 500 g mięsa mielonego drobiowe/wieprzowe
- 400 g fasolki szparagowej
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 2 ząbki czosnki
- 400 g pomidorów krojonych z puszki
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/3 papryki ostrej
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1 łyżeczka miodu
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Patelnię z masłem rozgrzewamy, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość razem podsmażamy.
- Marchewkę obieramy i kroimy w półplastry. Przekładamy na patelnię z cebulą i podsmażamy kilka minut.
- Mięso mielone doprawiamy solą oraz pieprzem, przekładamy na patelnię i podsmażamy, aż nabierze złocistego koloru. Co jakiś czas mieszać, rozdrabniając mięso.
- W międzyczasie gotujemy fasolkę szparagową. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy szczyptę soli i zagotowujemy. Fasolkę myjemy i odcinamy końcówki, wrzucamy na gotującą się wodę i gotujemy około 10 minut, do miękkości, odcedzić.
- Na patelnię z mięsem przekładamy pomidory z puszki. Dodajemy również sos sojowy, paprykę słodką, paprykę ostrą, suszoną bazylię, miód, szczyptę soli oraz pieprzu. Całość mieszamy i razem podsmażamy kilka minut, do uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu pomidorowego.
- Pod koniec na patelnię przekładamy ugotowaną fasolkę szparagową i delikatnie mieszamy. Gotowe danie dekorujemy świeżym szczypiorkiem.