Borówkowa chmurka

Borówkowa chmurka

Borówkowa chmurka to ciasto inspirowane bardzo popularnym i chyba przez każdego lubianym ciastem malinowa chmurka. Jak sama nazwa mówi, zamiast malin do ciasta użyłam borówek i analogicznie galaretki o smaku borówkowym.



Ciasto borówkowa chmurka jest równie smaczne, jak malinowa chmurka. Borówki nadają temu wypiekowi cudownego, orzeźwiającego smaku a galaretka borówkowa pięknego koloru. Deser ten idealnie sprawdzi się na każdą okazję i będzie idealną alternatywą dla malinowej chmurki.

Poniżej opisałam Wam cały etap przygotowania tego deseru oraz instrukcję video, która z pewnością ułatwi Wam pracę. Zapraszam!

PRZEPIS NA CIASTO BORÓWKOWA CHMURKA


Liczba porcji: forma 24×24 cm | Poziom trudności: Średni

Składniki

KRUCHE CIASTO

  • 125 g masła
  • 4 żółtka
  • 160 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier wanilinowy
  • 3 łyżki cukru

GALARETKA Z BORÓWKAMI

  • 400 g borówek
  • 2 galaretki borówkowe
  • 800 ml wody

MASA ŚMIETANKOWA

  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 60 ml gorącej wody

BEZA

  • 4 białka
  • 180 g cukru
  • szczypta soli
  • 40 g migdałów
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej


Wykonanie

KRUCHE CIASTO

  • Na stolnicę wyłożyć przesianą mąkę i zrobić w niej wgłębienie. Ja robię to zazwyczaj za pomocą kubka bądź szklanki. Następnie we wgłębieniu umieścić żółtka, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, pokrojone w kostkę masło. Całość zagnieść na jednolite ciasto i uformować w kulkę. Następnie zawinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Po upływie czasu, ciasto wyłożyć na formę 24×24 cm wyścieloną papierem do pieczenia, ponakłuwać za pomocą widelca i ponownie wstawić do lodówki na 30 minut. Po upływie czasu włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 15 minut, grzanie góra-dół.

GALARETKA Z BORÓWKAMI

  • Galaretki borówkowe rozpuścić w 800 ml gorącej wody i odstawić do lekkiego stężenia. Borówki umyć i osuszyć za pomocą ręcznika papierowego. Połowę tężejącej galaretki wyłożyć na kruche ciasto, następnie umieścić na niej borówki i wyłożyć pozostałą galaretkę. Borówki rozprowadzić równomiernie po galaretce za pomocą łyżki i całość wstawić do lodówki do stężenia.

MASA ŚMIETANKOWA

  • Żelatynę rozpuścić w 60 ml gorącej wody i odstawić do przestygnięcia. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę umieścić w misie miksera, dodać serek mascarpone i cukier puder. Całość ubić na sztywną pianę na wysokich obrotach. Pod koniec zmniejszyć obroty i cienkim strumieniem wlewać przestygniętą żelatynę. Gotową masę wyłożyć na galaretkę.

BEZA

  • Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier. Ubijać na wysokich obrotach do uzyskania szklistej masy. Pod koniec dodać skrobię ziemniaczaną i wymieszać do połączenia składników. Ubitą masę wyłożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia i uformować na kształt blaszki. Wierzch posypać migdałami i wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 stopni, piec przez 60 minut, grzanie góra-dół. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika, bezę pozostawić w piekarniku do całkowitego wystygnięcia. Gotową bezę wyłożyć na ciasto.


Borówkowa chmurka przepis
Borówkowa chmurka przepis
Przepis na ciasto borówkowa chmurka
Przepis na ciasto borówkowa chmurka


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

19 − 5 =