Tort Słonecznikowy w Kształcie Beczki – Idealny na Urodziny



Jeśli szukacie ciekawych inspiracji i przepisów na nietypowy tort urodzinowy, to jesteście w dobrym miejscu.

W tym wpisie zaprezentuję Wam tort, który upiekłam mojemu mężowi na urodziny. Był zachwycony! Tort słonecznikowy w kształcie beczki wygląda bardzo ciekawie i nietuzinkowo.

Możemy go przygotować także w kobiece wersji. Wszystko zależy od dekoracji, jakie wybierzemy.

Składniki:

BISZKOPT:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki kakao

WARSTWA SŁONECZNIKOWA:

  • 300 g słonecznika
  • 3 łyżki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 kostki masła

KREM KARMELOWY:

  • 100 g masła
  • 400 g masy kajmakowej

MASA ŚMIETANOWA:

  • 250 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru

Dodatkowo:

  • 2 opakowania wafelków pryncypałków
  • 2 przeźroczyste galaretki
  • buteleczka do dekoracji


Przygotowanie:

BISZKOPT:

  • Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier. Kiedy się dobrze rozpuści, wsypujemy kolejno żółtka i olej.
  • Mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao przesiewamy do miseczki, po czym dodajemy stopniowo do piany, zmniejszając obroty miksera do minimum.
  • Tak powstałą masę, przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 25 cm.
  • Pieczemy w 170 stopniach przez około 30 minut.
  • Kiedy biszkopt wystygnie, przekrawamy na dwie części.

WARSTWA SŁONECZNIKOWA:

  • Masło, cukier i mleko wrzucamy do garnka i rozpuszczamy na średniej mocy palnika.
  • Następnie dodajemy pestki słonecznika. Po połączeniu składników wszystko przekładamy do formy i pieczemy przez około 20 minut w 180 stopniach.

MASA KARMELOWA

  • Masę kajmakową oraz masło ubijamy przy użyciu miksera do uzyskania puszystej konsystencji.

MASA ŚMIETANKOWA

  • Schłodzoną śmietankę z cukrem ubijamy mikserem do uzyskania sztywnej piany.

Układamy kolejno warstwy:

  • Biszkopt
  • Połowa masy karmelowej
  • Warstwa słonecznikowa
  • Masa karmelowa
  • Biszkopt
  • Masa śmietanowa

Po ułożeniu warstw wkładamy do lodówki na ok. godzinę.

W tym czasie przygotowujemy galaretkę, według przepisu na opakowaniu. Po zastygnięciu kroimy nożem w dużą kostkę.

Tort obkładamy wokół wafelkami, związujemy wstążką, a na górę wykładamy galaretkę a na nią buteleczkę do dekoracji, wedle uznania.

UWAGA: Niestety pryncypałki, którymi udekorowałam tort zrobiły się bardzo szybko czerstwe. Możecie je zastąpić innymi czekoladowymi smakołykami jak np. twix czy kinder bueno.



Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

11 − trzy =