Tort Słonecznikowy w Kształcie Beczki – Idealny na Urodziny



Jeśli szukacie ciekawych inspiracji i przepisów na nietypowy tort urodzinowy, to jesteście w dobrym miejscu.

W tym wpisie zaprezentuję Wam tort, który upiekłam mojemu mężowi na urodziny. Był zachwycony! Tort słonecznikowy w kształcie beczki wygląda bardzo ciekawie i nietuzinkowo.

Możemy go przygotować także w kobiece wersji. Wszystko zależy od dekoracji, jakie wybierzemy.

Składniki:

BISZKOPT:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki kakao

WARSTWA SŁONECZNIKOWA:

  • 300 g słonecznika
  • 3 łyżki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 kostki masła

KREM KARMELOWY:

  • 100 g masła
  • 400 g masy kajmakowej

MASA ŚMIETANOWA:

  • 250 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru

Dodatkowo:

  • 2 opakowania wafelków pryncypałków
  • 2 przeźroczyste galaretki
  • buteleczka do dekoracji


Przygotowanie:

BISZKOPT:

  • Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier. Kiedy się dobrze rozpuści, wsypujemy kolejno żółtka i olej.
  • Mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao przesiewamy do miseczki, po czym dodajemy stopniowo do piany, zmniejszając obroty miksera do minimum.
  • Tak powstałą masę, przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 25 cm.
  • Pieczemy w 170 stopniach przez około 30 minut.
  • Kiedy biszkopt wystygnie, przekrawamy na dwie części.

WARSTWA SŁONECZNIKOWA:

  • Masło, cukier i mleko wrzucamy do garnka i rozpuszczamy na średniej mocy palnika.
  • Następnie dodajemy pestki słonecznika. Po połączeniu składników wszystko przekładamy do formy i pieczemy przez około 20 minut w 180 stopniach.

MASA KARMELOWA

  • Masę kajmakową oraz masło ubijamy przy użyciu miksera do uzyskania puszystej konsystencji.

MASA ŚMIETANKOWA

  • Schłodzoną śmietankę z cukrem ubijamy mikserem do uzyskania sztywnej piany.

Układamy kolejno warstwy:

  • Biszkopt
  • Połowa masy karmelowej
  • Warstwa słonecznikowa
  • Masa karmelowa
  • Biszkopt
  • Masa śmietanowa

Po ułożeniu warstw wkładamy do lodówki na ok. godzinę.

W tym czasie przygotowujemy galaretkę, według przepisu na opakowaniu. Po zastygnięciu kroimy nożem w dużą kostkę.

Tort obkładamy wokół wafelkami, związujemy wstążką, a na górę wykładamy galaretkę a na nią buteleczkę do dekoracji, wedle uznania.

UWAGA: Niestety pryncypałki, którymi udekorowałam tort zrobiły się bardzo szybko czerstwe. Możecie je zastąpić innymi czekoladowymi smakołykami jak np. twix czy kinder bueno.



Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

dwa × trzy =