Domowe wafle to jedna z najsmaczniejszych przekąsek, które uwielbiają szczególnie najmłodsi. Te proste w przygotowaniu wafle czekoladowe smakują naprawdę rewelacyjnie i sprawdzą się na każdą okazję. Przełożone masą wafle dodatkowo udekorowałam polewą czekoladową i kokosem. Pięknie się prezentują i są pyszne.
Te pyszne wafle czekoladowa z polewą robi się ekspresowo. Przepis jest stary jak świat, a w wielu domach zapomniany. Warto więc sięgnąć pamięcią w dawne czasy, kiedy robiły je nasze mamy czy babcie i zaserwować je swoim domownikom. Zapraszam na przepis.
DOMOWE WAFLE Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ – PRZEPIS
Składniki
- 1 opakowanie wafli (5 sztuk)
- 200 g masła
- 320 g mleka w proszku
- 120 g cukru
- 4 łyżki kakao
- 140 ml mleka
Polewa:
- 100 g czekolady
- 60 ml śmietanki kremówki
- kokos do dekoracji
Wykonanie
- Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy masło oraz cukier oraz kakao. Całość razem podgrzewamy, mieszając do uzyskania jednolitej masy. Całość odstawiamy do przestygnięcia.
- Do letniej masy dodajemy mleko w proszku, łyżka po łyżce, cały czas miksując na niskich obrotach.
- Na papierze układamy andruta i wykładamy na niego 1/4 przygotowanej masy. Następnie kolejny andrut, masa itd. Gotowego andruta owijamy w papier, przykrywamy czymś ciężkim i odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce.
- Po upływie kilku godzin przygotowujemy polewę. Śmietankę kremówkę łączymy z czekoladą w kąpieli wodnej. Gotową polewę wykładamy andruta i posypujemy kokosem.