Ciasto Hukzulka

Ciasto Hukzulka

Ciasto Hukzulka, zwane także jako Hucułka to bardzo smaczny wypiek, który pokochacie już po pierwszym kęsie. To nic innego jak połączenie kruchego ciasta z bezą i kremu na bazie masy kajmakowej. Jest przepyszne, słodziutkie i sycące.



Ciasto Hukzulka może wyglądać na nieco pracochłonne i trudne. Tak naprawdę jest to bardzo łatwe i przyjemne w przygotowaniu ciasto. Należy postępować zgodnie z instrukcją, którą dla Was przygotowałam poniżej. Ciasto Hukzulka to jedno z najsmaczniejszych ciast, jakie miałam okazję piec. Smakuje obłędnie i dodatkowo pięknie prezentuje się na stole.

Poniżej zaprezentuje Wam przepis na fenomenalne ciasto Hucułka, które idealnie sprawdzi się na święta. Pięknie udekoruje świąteczny stół i z pewnością zachwyci każdego gościa swoim smakiem. Świetnie sprawdzi się również na inne domowe uroczystości, a także jako dodatek do niedzielnej kawy. Zapraszam na przepis!

PRZEPIS NA CIASTO HUKZULKA


Liczba porcji: blacha 24×24 cm | Czas przygotowania: 3 godziny | Poziom trudności: łatwe

Składniki

CIASTO

  • 600 g mąki
  • 200 g masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 żółtek
  • 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany

DODATKOWO

  • 1 słoik dżemu porzeczkowego
  • 6 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 kisiel malinowy
  • 4 garście orzechów

MASA

  • 1 puszka masy krówkowej
  • 200 g masła


Wykonanie

  • Do miski przekładamy przesianą mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, masło w temperaturze pokojowej, śmietanę oraz żółtka. Całość zagniatamy na jednolite ciasto. Możemy zrobić to ręcznie lub za pomocą robota. Przygotowane ciasto dzielimy na dwie części. Z każdej z nich odcinamy około 1/4 i wstawiamy do zamrażarki. Dwie blaszki o wymiarach 24×24 wykładamy papierem do pieczenia i posypujemy mąką. Następnie wykładamy na nie ciasto, każdą część na osobną blaszkę. Możemy wylepić ciasto za pomocą dłoni lub pomóc sobie wałkiem. Obie blaszki wstawiamy do lodówki na 15 minut.
  • Białka jajek przekładamy do misy miksera i ubijamy na sztywną pianę na wysokich obrotach. Pod koniec stopniowo dodawać cukier. Całość ubijać do uzyskania szklistej masy. Kolejno dodać kisiel malinowy (proszek) i ubijać do połączenia składników.
  • Orzechy drobno posiekać. Możecie wybrać orzechy włoskie bądź inne np. orzeszki ziemne czy też laskowe.
  • Obie blaszki wyłożone ciastem wyjmujemy z lodówki i smarujemy dżemem porzeczkowym. Po połowie słoika na każdą blaszkę. Następnie posypujemy posiekanymi orzechami, również po połowie na blaszkę. Ubite z kisielem białka również dzielimy na dwie części i wykładamy na każde ciasto. Kolejno wyjmujemy ciasto z zamrażarki, ścieramy na tarce i wykładamy na oba ciasta. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni z funkcją termoobiegu. Oba ciasta wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 25 minut. Oba ciasta odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.
  • Miękkie masło ucieramy za pomocą miksera. Cały czas miksując, stopniowo dodajemy masę krówkową. Miskujemy do połączenia składników.
  • Na jeden blat ciasta wykładamy przygotowaną masę i przykrywamy drugim blatem. Ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc.


Ciasto Hukzulka przepis
przepis na ciasto Hukzulka
ciasto Hucułka


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *