Wuzetka to bardzo dobrze znane ciasto składające się z puszystej masy i mocno czekoladowego biszkopta.
Śledząc mojego bloga, zapewne zauważyliście, że jestem wielką fanką ciast bez pieczenia. Tym razem padło na wuzetkę! Przygotowałam domową wuzetkę bez pieczenia i powiem Wam, że wyszła przepyszna.
Wuzetka bez pieczenia, przygotowana jest na ciemnych herbatnikach. Postanowiłam wykonać wuzetkę dwuwarstwową, w środek masy dodałam jeszcze jedną warstwę herbatników posmarowanych dżemem z czarnej porzeczki.
Wuzetka bez pieczenia jest bardzo puszysta, kremowa, a dżem porzeczkowy nadaje jej ciekawego smaku. Jeśli jesteście fanami tego ciasta i macie ochotę skosztować go w wersji bez pieczenia, koniecznie zapoznajcie się z poniższym przepisem. Jestem pewna, że posmakuje każdemu z Was.
PRZEPIS NA WUZETKĘ BEZ PIECZENIA
Składniki
- 1200 ml śmietany kremówki 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 cukier wanilinowy
- 6 łyżeczek żelatyny
- 120 ml wody
- Ok. 60 ciemnych herbatników
- 1/2 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki
Przygotowanie
- Blaszkę o wymiarach 24×24 wyłożyć papierem do pieczenia.
- Spód blaszki wyłożyć warstwą herbatników.
- Żelatynę rozpuścić w 120 ml wrzątku, odstawić do przestygnięcia.
- Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, między czasie dodawać stopniowo cukier. Do ubitej piany wlać powoli rozpuszczoną i przestygniętą żelatynę. Ubijać do momentu połączenia masy z żelatyną.
- Połowę masy wyłożyć na ułożone w blaszce herbatniki. Na masę ułożyć drugą warstwę herbatników i posmarować ją dżemem porzeczkowym.
- Na dżem wyłożyć pozostałą masę i przykryć ją trzecią warstwą herbatników.
- Ciasto odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.