Ciasto makowa krówka przygotowane z gotowej masy makowej jest wyjątkowe w smaku i łatwe w przygotowaniu. Przełożone puszystym kremem i oblane słodką masą krówkową smakuje naprawdę wyśmienicie.
To bardzo smaczne ciasto makowe będzie idealnym wyborem na każdą okazję. Szczególnie na święta, kiedy to uwielbiamy piec ciasta z dodatkiem maku. Makowiec japoński, ciasto makówka, czy makowa krówka to moje top 3 ciasta makowe, które robię najczęściej.
Poniżej zaprezentuję Wam prosty przepis na pyszne ciasto makowa krówka, które z pewnością zachwyci Wasze podniebienia. Ciasto jest niesamowicie szybkie i łatwe w przygotowaniu. A w smaku rewelacyjnie. Zapraszam na przepis.
Poniżej przygotowałam dla Was listę kroków, w których opisałam jak przygotować ciasto makowa krówka. Dodatkowo przygotowałam także instrukcję video, na której zobaczycie każdy z etapów przygotowania tego wypieku.
PRZEPIS NA CIASTO MAKOWA KRÓWKA
Składniki
PLACEK MAKOWY
- 850 g gotowej masy makowej
- 100 g kaszy manny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 jajek
- szczypta soli
KREM
- 500 ml śmietany kremówki 36%
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 60 ml gorącej wody
DODATKOWO
- 1/2 puszki masy krówkowej
- migdały
Wykonanie
- Masę makową przekładamy do miski. Dodajemy do niej kaszę manną, proszek do pieczenia oraz żółtka. Całość mieszamy przy pomocy miksera na jednolitą masę.
- Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli.
- Ubite białka przekładamy do masy makowej, całość delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
- Blaszkę 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
- Na wyścieloną blaszkę wykładamy ciasto makowe. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 60 minut, grzanie góra-dół.
- Gotowe ciasto odstawiamy do przestygnięcia, a następnie przekrawamy na dwa blaty.
- Żelatynę rozpuszczamy w 60 ml gorącej wody, odstawiamy do przestygnięcia.
- Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z dodatkiem cukru pudru. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy serek mascarpone. Pod koniec wlewamy przestygniętą, ale ciągle płynną żelatynę.
- Połowę przygotowanego kremu wykładamy na blat makowy. Krem przykrywamy drugim blatem, a na nim rozprowadzamy pozostałą część kremu. Ciasto wstawiamy do lodówki na 15 minut.
- Masę krówkową lekko podgrzewamy, by się lepiej rozprowadzała, a następnie wykładamy na wierzch ciasta. Całość posypujemy płatkami migdałów.
- Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny.
Świetna propozycja
Przepyszne, zrobiłam na Święta
Ciasto zrobione na święta i spróbowane, bardzo dobre .
Dziękuję za przepis