Makowa krówka

Makowa krówka

Ciasto makowa krówka przygotowane z gotowej masy makowej jest wyjątkowe w smaku i łatwe w przygotowaniu. Przełożone puszystym kremem i oblane słodką masą krówkową smakuje naprawdę wyśmienicie.



To bardzo smaczne ciasto makowe będzie idealnym wyborem na każdą okazję. Szczególnie na święta, kiedy to uwielbiamy piec ciasta z dodatkiem maku. Makowiec japoński, ciasto makówka, czy makowa krówka to moje top 3 ciasta makowe, które robię najczęściej.

Poniżej zaprezentuję Wam prosty przepis na pyszne ciasto makowa krówka, które z pewnością zachwyci Wasze podniebienia. Ciasto jest niesamowicie szybkie i łatwe w przygotowaniu. A w smaku rewelacyjnie. Zapraszam na przepis.

Poniżej przygotowałam dla Was listę kroków, w których opisałam jak przygotować ciasto makowa krówka. Dodatkowo przygotowałam także instrukcję video, na której zobaczycie każdy z etapów przygotowania tego wypieku.

PRZEPIS NA CIASTO MAKOWA KRÓWKA

Składniki

PLACEK MAKOWY

  • 850 g gotowej masy makowej
  • 100 g kaszy manny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • szczypta soli

KREM

  • 500 ml śmietany kremówki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 60 ml gorącej wody

DODATKOWO

  • 1/2 puszki masy krówkowej
  • migdały


Wykonanie

  • Masę makową przekładamy do miski. Dodajemy do niej kaszę manną, proszek do pieczenia oraz żółtka. Całość mieszamy przy pomocy miksera na jednolitą masę.
  • Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli.
  • Ubite białka przekładamy do masy makowej, całość delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
  • Blaszkę 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  • Na wyścieloną blaszkę wykładamy ciasto makowe. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 60 minut, grzanie góra-dół.
  • Gotowe ciasto odstawiamy do przestygnięcia, a następnie przekrawamy na dwa blaty.
  • Żelatynę rozpuszczamy w 60 ml gorącej wody, odstawiamy do przestygnięcia.
  • Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z dodatkiem cukru pudru. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy serek mascarpone. Pod koniec wlewamy przestygniętą, ale ciągle płynną żelatynę.
  • Połowę przygotowanego kremu wykładamy na blat makowy. Krem przykrywamy drugim blatem, a na nim rozprowadzamy pozostałą część kremu. Ciasto wstawiamy do lodówki na 15 minut.
  • Masę krówkową lekko podgrzewamy, by się lepiej rozprowadzała, a następnie wykładamy na wierzch ciasta. Całość posypujemy płatkami migdałów.
  • Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny.


Makowa krówka przepis
przepis na makową krówkę
ciasto makowe z masą krówkową
szybkie ciasto makowe


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 3.8 / 5. Oddanych głosów: 4

3 komentarze

Dodaj komentarz

dwanaście + dziewięć =