Ciasto drożdżowe to świetna baza do wielu smacznych przekąsek. Można je przygotować z różnym nadzieniem w wersji na słono, jak i na słodko. Przygotowując domowe drożdżówki, możemy także nadać im różne ciekawe kształty, dzięki czemu są jeszcze smaczniejsze.
Zapraszam wszystkich miłośników domowych wypieków na najlepsze, zakręcone drożdżówki. To moje ulubione drożdżówki z marmoladą, które nie dość, że świetnie smakują, to rewelacyjne wyglądają. Bardzo często, kiedy je przygotuję, każdy pyta jak je zrobić?
W tym wpisie przedstawię Wam recepturę na moje zakręcone drożdżówki oraz postaram się Wam opisać jak je przygotować i co zrobić, by miały taki fajny i niespotykany kształt.
PRZEPIS NA ZAKRĘCONE DROŻDŻÓWKI
Składniki
- 500 g mąki
- 200 ml mleka
- 100ml wody
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
- 7 g drożdży instant
- 2 łyżki masła
- 350 g marmolady
Wykonanie
- Ciepłe mleko oraz wodę wymieszać z drożdżami i łyżką mąki. Odstawić na kilkanaście minut, aż drożdże zaczną pracować. Po upływie czasu dodać pozostałą mąkę, rozpuszczone masło, cukier, sól. Zagnieść ciasto. Miskę oprószyć mąką, umieścić ciasto w środku, przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na około 60 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na dwie części.
- Jedną część ciasta umieszczamy na stolnicy, wałkujemy dość cienko na prostokąt.
- Połowę marmolady rozsmarowujemy na cieście. Ciasto składamy na pół, wzdłuż krótszego boku.
- Z ciasta wycinamy wszerz prostokąty o szerokości ok. 5-6 cm. Powinno wyjść około 7 sztuk.
- Każdy z prostokątów przecinamy wzdłuż na 3 części, nie docinając jednak do końca. Należy zostawić, ok 1 cm, który będzie trzymać nasze nadcięcia w całości. Następnie z 3 kawałków ciasta zaplatamy warkoczyk. Tak postępujemy z każdym prostokątem. Zaplecione w warkocz ciasto zwijamy w rulonik.
- Z drugą częścią ciasta postępujemy dokładnie tak samo, wykorzystując pozostałą marmoladę.
- Papier do pieczenia wycinamy w kwadraty. Na każdym papierze do pieczenia umieszczamy bułeczkę. Następnie przekładamy do formy na muffiny bądź foremek na tartaletki. Całość odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut.
- Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach.
Wiele osób pyta jak składać/zwijać drożdżówki. Dlatego też zaktualizuję wpis, uzupełniając go o małą instrukcję, która powinna rozjaśnić Wam proces składania drożdżówek.
Posmarowane marmoladą ciasto składamy na pół. W efekcie uzyskujemy taki prostokąt, który nacinamy w sposób zaznaczony na rysunku.
Poniżej zbliżenie 1 kawałka, który uzyskamy w efekcie wykonanych nacięć.
Najpierw z takiego kawałka zapalamy warkocz – strzałki nr 1
Kiedy już mamy zapleciony warkocz to zwijamy w go rulon – strzałka nr 2