Chaczapuri

Chaczapuri to bardzo smaczna i sycąca przekąska, przygotowana z ciasta na pizzę. Wypełniona serem żółtym, serem feta i jajkiem smakuje naprawdę rewelacyjnie! Danie to wywodzi się z kuchni gruzińskiej i jest bardzo popularne.



Przepis na domowe chaczapuri jest bardzo prosty i każdy z Was może je przygotować bez najmniejszych problemów. W jego skład wchodzi kilka prostych produktów, które zakupicie w każdym sklepie. Chaczapuri nie tylko świetnie wygląda, ale również pięknie prezentuje się na stole. Idealnie sprawdzi się na obiad, kolację, czy ciepłą przekąskę, podczas domowych imprez. Zapraszam na przepis!

CHACZAPURI – PRZEPIS

Składniki

CIASTO

  • 500 g mąki pszennej
  • 7 g drożdży instant
  • 300 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy

FARSZ

  • 200 g żółtego sera
  • 200 g sera feta
  • 4 jajka
  • szczypiorek


Wykonanie

  • W 300 ml letniej wody rozpuszczamy drożdże instant, odstawiamy na chwilę, by zaczęły pracować. Do dużej miski przesiewamy mąkę, wlewamy rozczyn, dodajemy sól, cukier oraz oliwę. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota.
  • Ciasto formujemy w kulkę, zostawiamy w misce i przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut.
  • Po upływie czasu wyrośnięte ciasto wyciągamy na posypaną mąką stolnicę i chwilkę wyrabiamy. Dzielimy na 4 równe części. Każdy kawałek ciasta formujemy w kulkę. Układamy na stolnicy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut, w ciepłe miejsce.
  • W międzyczasie można przygotować farsz: ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach, ser feta kruszymy, lub kroimy w bardzo drobną kosteczkę.
  • Każdą kulkę ciasta rozwałkowujemy na placek o grubości około 5 mm. Ciasto podwijamy z obu stron, składając brzegi ciasta do środka, a dwa pozostałe brzegi zlepiamy ze sobą, tworząc tak zwaną łódeczkę.
  • Wnętrza łódeczek wypełniamy porcją żółtego sera i fety.
  • Łódeczki przekładamy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką na 20 minut, by jeszcze trochę podrosły.
  • Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, grzanie góra-dół. Blaszkę z chaczapuri wstawiamy do piekarnika na 15-20 minut, do zarumienienia. Po czasie wyjmujemy blaszkę z piekarnika, na środek chaczapuri wbijamy po jednym jajku i ponownie wstawiamy do piekarnika na 5 minut, do momentu ścięcia się białka.
  • Gotowe chaczapuri dekorujemy świeżym szczypiorkiem.




Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.9 / 5. Oddanych głosów: 34

Dodaj komentarz

pięć × jeden =