Zapiekanka z Chipsami



Zapiekanka z chipsami

Zapiekanka z chipsami to pomysł na szybki i smaczny obiad w nieco innym wydaniu niż zwykle. Zazwyczaj do zapiekanek dodajemy makaron, ziemniaki czy ryż. Tym razem postanowiłam nieco urozmaicić nasze codzienne menu i przygotować na obiad coś innego. W naszym domu zagościła zapiekanka z chipsami.

Sam przepis na zapiekankę z chipsami jest banalnie prosty a zapiekanka bardzo szybka i łatwa w przygotowaniu. Do jej wykonania potrzeba kilka prostych składników, które w połączeniu ze sobą dają bardzo ciekawą kompozycję smakową.

Zapiekanka z chipsami jest bardzo sycąca, smaczna, a dodatek chipsów jeszcze podkreśla jej cudowny smak. Co do chipsów można wybrać te o ulubionym smaku, ja wybrałam ostre, ponieważ bardzo lubimy pikantne dania.

Jeśli macie ochotę na szybki a zarazem nietuzinkowy obiad, zapiekanka z chipsami będzie idealnym wyborem! Tak przygotowane danie będzie także świetną przekąską na kolację, kiedy spodziewamy się gości. Można postawić całe naczynie z zapiekanką na stole, a każdy będzie się częstował i nabierał tyle, ile chce. Uważam, że to świetny pomysł, sama bardzo często tak robię.

Jak zrobić zapiekankę z chipsami?

Poniżej zaprezentuję Wam przepis na szybkie i smaczne danie obiadowe. Zapiekanka z chipsami z pewnością zrobi furorę w Waszych domach.

PRZEPIS NA ZAPIEKANKĘ Z CHIPSAMI



Składniki

  • 500 g mięsa mielonego z indyka/kurczaka
  • 1 mały por
  • 200 g żółtego sera
  • 5-6 ogórków konserwowych
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżeczki ketchupu
  • sól
  • pieprz
  • garść ulubionych chipsów
  • pęczek szczypiorku

Wykonanie:

  • Mięso wykładamy na patelnię, doprawiamy solą oraz pieprzem, dodajemy musztardę oraz ketchup. Całość dusimy, aż mięso się zetnie.
  • Ogórki konserwowe kroimy w kosteczkę.
  • Żółty ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • Pora myjemy i kroimy w krążki.
  • Na spód naczynia żaroodpornego wykładamy usmażone mięso, na mięso układamy pora, następnie ogórki a na nie ser. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 15-20 minut, do momentu roztopienia się sera.
  • Na wierzch upieczonej zapiekanki wykładamy ulubione chipsy, a je z kolei posypujemy szczypiorkiem.




Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

dziesięć − 5 =