Zapiekanka z chipsami
Zapiekanka z chipsami to pomysł na szybki i smaczny obiad w nieco innym wydaniu niż zwykle. Zazwyczaj do zapiekanek dodajemy makaron, ziemniaki czy ryż. Tym razem postanowiłam nieco urozmaicić nasze codzienne menu i przygotować na obiad coś innego. W naszym domu zagościła zapiekanka z chipsami.
Sam przepis na zapiekankę z chipsami jest banalnie prosty a zapiekanka bardzo szybka i łatwa w przygotowaniu. Do jej wykonania potrzeba kilka prostych składników, które w połączeniu ze sobą dają bardzo ciekawą kompozycję smakową.
Zapiekanka z chipsami jest bardzo sycąca, smaczna, a dodatek chipsów jeszcze podkreśla jej cudowny smak. Co do chipsów można wybrać te o ulubionym smaku, ja wybrałam ostre, ponieważ bardzo lubimy pikantne dania.
Jeśli macie ochotę na szybki a zarazem nietuzinkowy obiad, zapiekanka z chipsami będzie idealnym wyborem! Tak przygotowane danie będzie także świetną przekąską na kolację, kiedy spodziewamy się gości. Można postawić całe naczynie z zapiekanką na stole, a każdy będzie się częstował i nabierał tyle, ile chce. Uważam, że to świetny pomysł, sama bardzo często tak robię.
Jak zrobić zapiekankę z chipsami?
Poniżej zaprezentuję Wam przepis na szybkie i smaczne danie obiadowe. Zapiekanka z chipsami z pewnością zrobi furorę w Waszych domach.
PRZEPIS NA ZAPIEKANKĘ Z CHIPSAMI
Składniki
- 500 g mięsa mielonego z indyka/kurczaka
- 1 mały por
- 200 g żółtego sera
- 5-6 ogórków konserwowych
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżeczki ketchupu
- sól
- pieprz
- garść ulubionych chipsów
- pęczek szczypiorku
Wykonanie:
- Mięso wykładamy na patelnię, doprawiamy solą oraz pieprzem, dodajemy musztardę oraz ketchup. Całość dusimy, aż mięso się zetnie.
- Ogórki konserwowe kroimy w kosteczkę.
- Żółty ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Pora myjemy i kroimy w krążki.
- Na spód naczynia żaroodpornego wykładamy usmażone mięso, na mięso układamy pora, następnie ogórki a na nie ser. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 15-20 minut, do momentu roztopienia się sera.
- Na wierzch upieczonej zapiekanki wykładamy ulubione chipsy, a je z kolei posypujemy szczypiorkiem.