Śledzie po węgiersku



Śledzie po węgiersku to bardzo ciekawy przepis na przekąskę z wykorzystaniem tradycyjnych śledzi w oleju. Idealnie sprawdzą się na różnego rodzaju okazje, a przede wszystkim na święta.  Takie śledzie w sosie pomidorowym można przygotować również na kolację, ponieważ są przepyszne. 

Sam przepis na śledzie po węgiersku jest bardzo prosty i łatwy. Należy je jednak przygotować dzień wcześniej, by smaki się przegryzły. Następnego dnia śledzie po węgiersku będą smakowały najlepiej. Do przygotowania śledzi  po węgiersku potrzebne nam będą śledzie w oleju, papryka, pieczarki, cebula oraz przyprawy. Połączenie tych wszystkich składników z dodatkiem sosu na bazie koncentratu pomidorowego smakuje naprawdę świetnie. Chcecie się przekonać? Zapraszam na przepis!

Poniżej zaprezentuję Wam w kilku krokach jak przygotować pyszne śledzie po węgiersku. Szybka i smaczna przekąska, która z pewnością zachwyci podniebienia Waszych gości. 

PRZEPIS NA ŚLEDZIE PO WĘGIERSKU



Składniki

  • 5 płatów śledziowych a’la matias
  • 1 duża cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 250 g pieczarek
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka ketchupu
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 łyżki octu
  • sól
  • pieprz
  • szczypta chilli

Wykonanie 

  • Filety śledziowe umieścić w misce i zalać zimną wodą. Odstawić na kilka godzin. 
  • Cebulę obrać i pokroić w piórka. Podsmażyć na drobinie oliwy. 
  • Pieczarki umyć, pokroić w plasterki, dodać do się cebuli. Całość doprawić solą oraz pieprzem, Dusić do momentu, aż pieczarki zmniejszą swoją objętość. 
  • Paprykę pokroić w słupki, wyłożyć na patelnię. Całość dusić przez kilka minut. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, ketchup, cukier i ocet. Kolejno wsypać paprykę słodką i ostrą. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia.
  • Śledzie wyjąć z wody i osuszyć przy pomocy ręcznika papierowego. Pokroić w paseczki. 
  • Śledzie umieścić w misce, dodać do nich przygotowany sos, wymieszać. Całość przełożyć do słoika, przykryć i odstawić do lodówki na całą noc. 




Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.7 / 5. Oddanych głosów: 3

Dodaj komentarz

dziesięć − 3 =