Ciasto sałatkowe
Z pewnością wiele z Was na pierwszy rzut oka pomyśli, że to ciasto. Otóż nie, to pyszna sałatka w formie ciasta, serwowana na krakersach. Taką nietypową sałatkę z pewnością kojarzycie już z poprzedniego wpisu: sałatka na krakersach, była ona w wersji z tuńczykiem. Wiele osób zastanawiało się, czy można ją przygotować z szynką, bo w sumie nie każdy lubi tuńczyka.
Postanowiłam dla Was przygotować sałatkę na krakersach z szynką i właśnie taki przepis zaprezentuję Wam w dzisiejszym wpisie. Sałatka na krakersach z szynką wyszła przepyszna, dlatego zachęcam Was do zapoznania się z przepisem.
Przepis na ciasto sałatkowe jest bardzo łatwy, a sam proces przygotowania szybki. Sałatkę przed podaniem należy umieścić na minimum godzinę w lodówce, by krakersy zmiękły, wówczas będzie się ładniej kroiła. Sałatka na krakersach idealnie sprawdzi się na każdą okazję. Wygląda bardzo okazale i dostojnie, a smakuje jeszcze lepiej. Jeśli chcecie pozytywnie zaskoczyć swoich gości, to ciasto sałatkowe będzie idealnym wyborem. Jestem pewna, że wiele osób będzie faktycznie myślało, że to ciasto, a tu niespodzianka, jednak nie!
PRZEPIS NA CIASTO SAŁATKOWE
Jak zrobić ciasto sałatkowe?
Zapraszam Was serdecznie do zapoznania się z przepisem na pyszne ciasto sałatkowe na krakersach. Pyszna i smaczna przekąska, której ciężko się oprzeć!
Składniki
- 150 g żółtego sera
- 150 g szynki
- 3 ogórki kiszone
- 1/2 pora
- 4 jajka
- 6 łyżek jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 27 krakersów
- sól
- pieprz
- szczypta chilli
- pęczek szczypiorku
Wykonanie
- Jogurt naturalny mieszamy z majonezem, pieprzem, solą oraz szczyptą chilli.
- Jajka gotujemy na twardo.
- Na blaszce układamy 9 krakersów (3×3)
- Ser żółty oraz ogórki kiszone ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do nich 3 łyżki przygotowanego sosu. Tak przygotowaną masę rozsmarowujemy na krakersach, po czym przykrywamy ją kolejną warstwą krakersów.
- Szynkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, pora kroimy w półkrążki. Dodajemy 3 łyżki przygotowanego sosu, całość mieszamy i wykładamy na krakersy, przykrywamy kolejną ostatnią warstwą krakersów.
- Jajka obieramy, oddzielamy białka od żółtek. Białka ścieramy na tarce, dodajemy do nich 2 łyżki sosu, całość rozsmarowujemy na krakersach. Żółtka również ścieramy na tarce i dekorujemy nimi wierzch. Całość posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.
- Gotowe ciasto sałatkowe wstawiamy do lodówki na minimum godzinę, by krakersy nieco zmiękły.