Zapiekanka z kalafiorem

Zapiekanka z kalafiorem

Co powiecie na kalafiora w nieco innym wydaniu? Tym razem przygotowałam pyszną zapiekankę z kalafiorem z dodatkiem kurczaka i makaronu. Powiem Wam, że wyszło naprawdę pysznie. Już od dawna zapierałam się za przygotowanie zapiekanki kalafiorowej, aż w końcu naszła ta pora.  



Obiadowa zapiekanka z kalafiora to świetny pomysł na smaczny i szybki posiłek. Robi się ją naprawdę bardzo łatwo i sprawnie, a sama zapiekanka smakuje super. Jest aromatyczna, wyrazista w smaku, łatwa do odgrzania po prostu pycha! Zapraszam na przepis!

ZAPIEKANKA Z KALAFIORA – PRZEPIS

Składniki

  • 1 mały kalafior
  • 500 g fileta z kurczaka
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 150 g żółtego sera
  • 100 g makaronu
  • przyprawa do kurczaka
  • papryka słodka
  • sól
  • pieprz
  • 2 jajka
  • 3 łyżki śmietany


Wykonanie

  • Fileta z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy w kosteczkę. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką oraz przyprawą do kurczaka. Podsmażamy na odrobinie oliwy na złoty kolor.
  • Cebulę kroimy w kosteczkę, przekładamy na patelnię z odrobiną oliwy, podsmażamy. Pieczarki myjemy, kroimy w plastry i przekładamy na patelnię z duszącą się cebulą. Całość dusimy do momentu, aż pieczarki zmniejszą swoją objętość. Pod koniec doprawiamy solą oraz pieprzem.
  • Kalafiora kroimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie (ok. 8-10 minut).
  • Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu w osolonej wodzie.
  • Na spód naczynia żaroodpornego wykładamy makaron, następnie kurczaka, pieczarki z cebulą a na nich układamy kalafiora.
  • Jajka mieszamy ze śmietaną, solą oraz pieprzem. Całość rozlewamy po zapiekance. Wierzch posypujemy startym na tarce serem żółtym.
  • Pieczemy bez przykrycia w 180 stopniach przez 25 minut, grzanie góra-dół.


Zapiekanka z kalafiorem
Zapiekanka z kalafiorem


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

sześć − pięć =