Co powiecie na kalafiora w nieco innym wydaniu? Tym razem przygotowałam pyszną zapiekankę z kalafiorem z dodatkiem kurczaka i makaronu. Powiem Wam, że wyszło naprawdę pysznie. Już od dawna zapierałam się za przygotowanie zapiekanki kalafiorowej, aż w końcu naszła ta pora.
Obiadowa zapiekanka z kalafiora to świetny pomysł na smaczny i szybki posiłek. Robi się ją naprawdę bardzo łatwo i sprawnie, a sama zapiekanka smakuje super. Jest aromatyczna, wyrazista w smaku, łatwa do odgrzania po prostu pycha! Zapraszam na przepis!
ZAPIEKANKA Z KALAFIORA – PRZEPIS
Składniki
- 1 mały kalafior
- 500 g fileta z kurczaka
- 250 g pieczarek
- 1 cebula
- 150 g żółtego sera
- 100 g makaronu
- przyprawa do kurczaka
- papryka słodka
- sól
- pieprz
- 2 jajka
- 3 łyżki śmietany
Wykonanie
- Fileta z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy w kosteczkę. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką oraz przyprawą do kurczaka. Podsmażamy na odrobinie oliwy na złoty kolor.
- Cebulę kroimy w kosteczkę, przekładamy na patelnię z odrobiną oliwy, podsmażamy. Pieczarki myjemy, kroimy w plastry i przekładamy na patelnię z duszącą się cebulą. Całość dusimy do momentu, aż pieczarki zmniejszą swoją objętość. Pod koniec doprawiamy solą oraz pieprzem.
- Kalafiora kroimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie (ok. 8-10 minut).
- Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu w osolonej wodzie.
- Na spód naczynia żaroodpornego wykładamy makaron, następnie kurczaka, pieczarki z cebulą a na nich układamy kalafiora.
- Jajka mieszamy ze śmietaną, solą oraz pieprzem. Całość rozlewamy po zapiekance. Wierzch posypujemy startym na tarce serem żółtym.
- Pieczemy bez przykrycia w 180 stopniach przez 25 minut, grzanie góra-dół.