Zupa meksykańska to bardzo smaczna, pożywna i co najważniejsze sycąca propozycja na obiad. Główną cechą tej zupy jest duża zawartość warzyw, w tym fasoli, kukurydzy czy papryki. Zazwyczaj przygotowuje się ją z dodatkiem mięsa wołowego, jednak ja postanowiłam użyć kurczaka.
Zupa meksykańska z kurczakiem jest bardzo rozgrzewająca i aromatyczna. Najlepiej smakuje w sezonie jesienno-zimowym i wówczas przygotowuję ją najczęściej. Sam przepis na zupę meksykańską jest wbrew pozorom bardzo prosty. Wystarczy postępować zgodnie z przepisem, który znajdziecie poniżej. Polecam Wam również przepis na zupę meksykańską z mięsem mielonym, która jest również bardzo smaczna.
ZUPA MEKSYKAŃSKA Z KURCZAKIEM – PRZEPIS
Składniki
- 400 g fileta z kurczaka
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- 1 papryka czerwona
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 2 l bulionu
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Fileta z kurczaka oczyszczamy i kroimy w drobną kosteczkę. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką. Przekładamy na patelnię z rozgrzaną oliwą i podsmażamy na złoty kolor.
- Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę.
- Do dużego garnka wlewamy 2 łyżki oliwy, podgrzewamy. Przekładamy posiekaną cebule oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażamy na rumiano.
- Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w słupki. Przekładamy do duszącej się cebuli.
- Marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w półplastry. Również wykładamy do garnka, podsmażamy przez 5-6 minut.
- Kolejno do garnka przekładamy podsmażonego kurczaka, wlewamy bulion i całość gotujemy przez 25 minut.
- Pomidory z puszki blendujemy na mus, przekładamy do garnka. Dodajemy również fasolę oraz kukurydzę. Całość doprawiamy papryką słodką, oregano, cukrem, solą, pieprzem, papryką ostrą. Gotujemy przez 15 minut.