Oponki z kremem

Oponki z kremem

Super przepis na mięciutkie i puszyste oponki z delikatnym kremem. To bardzo prosty i szybki przepis na oponki, który wam gorąco polecam. Idealnie sprawdzi się na Tłusty Czwartek i nie tylko.



Domowe opinki z kremem smakują naprawdę rewelacyjnie. Dodatek delikatnego kremu na bazie śmietanki kremówki sprawia, że smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne oponki. Oponki z tego przepisu wychodzą bardzo puszyste i delikatne a co najważniejsze rosną jak szalone! Uwielbiam patrzeć na to, jak rosną, a następnie jak się smażą. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu, bo oponki są przepyszne!

OPONKI Z KREMEM – PRZEPIS

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 50 g cukru
  • 60 g masła
  • 7 g drożdży instant
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 330 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 śmietan-fix


Wykonanie

  • Do ciepłego mleka wsypujemy drożdże oraz łyżeczkę cukru. Całość mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy. Następnie wlewamy rozczyn, wbijamy jajka oraz wsypujemy sól. Całość wyrabiamy za pomocą robota lub ręcznie. W międzyczasie wlewamy masło. Ciasto wyrabiamy przez około 10 minut, by było jednolite i gładkie.
  • Z ciasta formujemy kulkę, przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 90 minut, do wyrośnięcia.
  • Wyrośnięte ciasto wykładamy na posypaną mąką stolnicę, rozwałkowujemy na grubość 1 cm. Za pomocą szklanki wykrawamy okręgi a w nich dziurki, za pomocą kieliszka lub nakrętki.
  • Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty, nieco większe niż oponki. Na każdy kawałek papieru kładziemy oponkę. Wszystkie oponki z papierem wykładamy na blaszkę, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
  • Na patelni rozgrzewamy olej. Kiedy nabierze odpowiedniej temperatury, wykładamy oponki, papierem do dołu. Podczas smażenia wyjmujemy papier, a oponki smażymy na rumiano z obu stron.
  • Usmażone oponki wykładamy na ręcznik papierowy, by nieco odsączyć ich z tłuszczu.
  • Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan-fixem na puszystą masę. Przekładamy do rękawa cukierniczego.
  • Przestygnięte oponki przekrawamy na połówki, spód dekorujemy kremem i górną częścią oponki, delikatnie dociskając.
  • Gotowe oponki dekorujemy cukrem pudrem.


Oponki z kremem
Oponki z kremem
Oponki z kremem


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.