Zupa tajska

Zupa tajska

Lubicie azjatyckie smaki? Zapraszam Was serdecznie na pyszną zupę tajską z dodatkiem kurczaka. Ta rozgrzewająca potrawa zachwyca bogactwem smaków i oryginalnością.



Zupa tajska to fajna alternatywa dla tradycyjnych zup, które zazwyczaj goszczą w naszych domach. Jest bardzo wyrazista w smaku, lekko pikantna, wręcz idealna. Świetnie sprawdzi się na obiad, kolację, a nawet jako poczęstunek dla gości. Jestem pewna, że każdy będzie zachwycony jej smakiem.

Pomysł na przygotowanie zupy tajskiej w naszym domu wyszedł od mojego męża. Bardzo lubi kuchnię tajską, dlatego też pokusiłam się o jej przygotowanie w naszym domu. Powiem Wam, że zupa zachwyciła nas swoim smakiem i na pewno zagości w naszym menu na stałe. Gorąco zachęcam Was do wypróbowania przepisu. Smacznego!

ZUPA TAJSKA – PRZEPIS


Liczba porcji: 6 | Czas przygotowania: 40 minut | Poziom trudności: Łatwy

Składniki

  • 400 g fileta z kurczaka
  • 200 g pieczarek
  • 2 marchewki
  • 1 papryka czerwona
  • 1 duża cebula
  • 150 g makaronu ryżowego nitki
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 2 l bulionu
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/3 łyżeczki papryki ostrej
  • sól
  • pieprz


Wykonanie

  • Cebulę kroimy w kosteczkę, przekładamy na rozgrzaną z odrobiną oliwy patelnię. Podsmażamy przez kilka minut.
  • Fileta z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy w kosteczkę. Przekładamy na patelnię z cebulą. Całość dusimy przez 10 minut i dodajemy pastę curry.
  • Marchewkę obieramy i kroimy w półplastry. Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w paseczki. Marchewkę i paprykę przekładamy na patelnię z kurczakiem i cebulą, mieszamy i dusimy kilka minut.
  • Pieczarki kroimy w plasterki, przekładamy na patelnię. Całość mieszamy i podsmażamy. Kiedy warzywa i kurczak będą już odpowiednio miękkie, zawartość patelni przekładamy do dużego garnka i zalewamy gorącym bulionem. Całość zagotowujemy, przykrywamy pokrywką i gotujemy przez 10 minut.
  • Kolejno dodajemy sos rybny, curry, kurkumę, paprykę słodką, paprykę ostrą, mieszamy. Do garnka przekładamy również nieugotowany makaron i gotujemy przez 5 minut. Po upływie czasu wlewamy mleczko kokosowe, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.


Zupa tajska
Zupa tajska


2 komentarze

  1. Na zdjęciu jest zwykły makaron nitki. Ryżowy jest przezroczysty. 🙂 Ja użyłem bulionu z żeberek.

    • Na zdjęciu jest makaron ryżowy, takiego użyłam 🙂 Co do koloru, dużo zależy od światła, dlatego też może wyglądać jak tradycyjny 🙂 Co do bulionu z żeberek, świetny pomysł 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.