
Lubicie azjatyckie smaki? Zapraszam Was serdecznie na pyszną zupę tajską z dodatkiem kurczaka. Ta rozgrzewająca potrawa zachwyca bogactwem smaków i oryginalnością.
Zupa tajska to fajna alternatywa dla tradycyjnych zup, które zazwyczaj goszczą w naszych domach. Jest bardzo wyrazista w smaku, lekko pikantna, wręcz idealna. Świetnie sprawdzi się na obiad, kolację, a nawet jako poczęstunek dla gości. Jestem pewna, że każdy będzie zachwycony jej smakiem.
Pomysł na przygotowanie zupy tajskiej w naszym domu wyszedł od mojego męża. Bardzo lubi kuchnię tajską, dlatego też pokusiłam się o jej przygotowanie w naszym domu. Powiem Wam, że zupa zachwyciła nas swoim smakiem i na pewno zagości w naszym menu na stałe. Gorąco zachęcam Was do wypróbowania przepisu. Smacznego!
ZUPA TAJSKA – PRZEPIS
Liczba porcji: 6 | Czas przygotowania: 40 minut | Poziom trudności: Łatwy
Składniki
- 400 g fileta z kurczaka
- 200 g pieczarek
- 2 marchewki
- 1 papryka czerwona
- 1 duża cebula
- 150 g makaronu ryżowego nitki
- 200 ml mleczka kokosowego
- 2 l bulionu
- 2 łyżki czerwonej pasty curry
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/3 łyżeczki papryki ostrej
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Cebulę kroimy w kosteczkę, przekładamy na rozgrzaną z odrobiną oliwy patelnię. Podsmażamy przez kilka minut.
- Fileta z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy w kosteczkę. Przekładamy na patelnię z cebulą. Całość dusimy przez 10 minut i dodajemy pastę curry.
- Marchewkę obieramy i kroimy w półplastry. Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w paseczki. Marchewkę i paprykę przekładamy na patelnię z kurczakiem i cebulą, mieszamy i dusimy kilka minut.
- Pieczarki kroimy w plasterki, przekładamy na patelnię. Całość mieszamy i podsmażamy. Kiedy warzywa i kurczak będą już odpowiednio miękkie, zawartość patelni przekładamy do dużego garnka i zalewamy gorącym bulionem. Całość zagotowujemy, przykrywamy pokrywką i gotujemy przez 10 minut.
- Kolejno dodajemy sos rybny, curry, kurkumę, paprykę słodką, paprykę ostrą, mieszamy. Do garnka przekładamy również nieugotowany makaron i gotujemy przez 5 minut. Po upływie czasu wlewamy mleczko kokosowe, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.


Na zdjęciu jest zwykły makaron nitki. Ryżowy jest przezroczysty. 🙂 Ja użyłem bulionu z żeberek.
Na zdjęciu jest makaron ryżowy, takiego użyłam 🙂 Co do koloru, dużo zależy od światła, dlatego też może wyglądać jak tradycyjny 🙂 Co do bulionu z żeberek, świetny pomysł 🙂
Czy można pominąć sos rybny lub czym można zastąpić?
Polecam jednak użyć sosu rybnego, bo daje fajnego posmaku w zupie 🙂 Można go zakupić w większych marketach, nawet w biedronce 🙂
Makaron ryzowy jak dostanie koloru z bulionu to tak wyglada wlasnie, jakby byl zwykly nitki
Nigdy nie używałam sosu rybnego , trochę się obawiam . Smakuje jak ryna ?
Bez obaw, sos fajnie podkreśla smak zupy 🙂
Robiłam i z sosem rybnym i bez – zależy od gustu, mi bardziej posmkowała bez sosu za to dodalam wiecej pasty curry 🙂
Przepis mega! Dziekuje 😊
Genialna zupka,trochę ją wypełniłem , 😉👍
A czy mozna zamiast tego rybnego uzyc sosu sojowego?
Tak, sos rybny nie jest obowiązkowy, bez niego zupa również będzie smaczna. Warto go jednak dodać, ponieważ danie fajnego aromatu.