Zupa tajska

Zupa tajska

Lubicie azjatyckie smaki? Zapraszam Was serdecznie na pyszną zupę tajską z dodatkiem kurczaka. Ta rozgrzewająca potrawa zachwyca bogactwem smaków i oryginalnością.



Zupa tajska to fajna alternatywa dla tradycyjnych zup, które zazwyczaj goszczą w naszych domach. Jest bardzo wyrazista w smaku, lekko pikantna, wręcz idealna. Świetnie sprawdzi się na obiad, kolację, a nawet jako poczęstunek dla gości. Jestem pewna, że każdy będzie zachwycony jej smakiem.

Pomysł na przygotowanie zupy tajskiej w naszym domu wyszedł od mojego męża. Bardzo lubi kuchnię tajską, dlatego też pokusiłam się o jej przygotowanie w naszym domu. Powiem Wam, że zupa zachwyciła nas swoim smakiem i na pewno zagości w naszym menu na stałe. Gorąco zachęcam Was do wypróbowania przepisu. Smacznego!

ZUPA TAJSKA – PRZEPIS


Liczba porcji: 6 | Czas przygotowania: 40 minut | Poziom trudności: Łatwy

Składniki

  • 400 g fileta z kurczaka
  • 200 g pieczarek
  • 2 marchewki
  • 1 papryka czerwona
  • 1 duża cebula
  • 150 g makaronu ryżowego nitki
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 2 l bulionu
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/3 łyżeczki papryki ostrej
  • sól
  • pieprz


Wykonanie

  • Cebulę kroimy w kosteczkę, przekładamy na rozgrzaną z odrobiną oliwy patelnię. Podsmażamy przez kilka minut.
  • Fileta z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy w kosteczkę. Przekładamy na patelnię z cebulą. Całość dusimy przez 10 minut i dodajemy pastę curry.
  • Marchewkę obieramy i kroimy w półplastry. Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w paseczki. Marchewkę i paprykę przekładamy na patelnię z kurczakiem i cebulą, mieszamy i dusimy kilka minut.
  • Pieczarki kroimy w plasterki, przekładamy na patelnię. Całość mieszamy i podsmażamy. Kiedy warzywa i kurczak będą już odpowiednio miękkie, zawartość patelni przekładamy do dużego garnka i zalewamy gorącym bulionem. Całość zagotowujemy, przykrywamy pokrywką i gotujemy przez 10 minut.
  • Kolejno dodajemy sos rybny, curry, kurkumę, paprykę słodką, paprykę ostrą, mieszamy. Do garnka przekładamy również nieugotowany makaron i gotujemy przez 5 minut. Po upływie czasu wlewamy mleczko kokosowe, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.


Zupa tajska
Zupa tajska


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.5 / 5. Oddanych głosów: 145

14 komentarze

  1. Na zdjęciu jest zwykły makaron nitki. Ryżowy jest przezroczysty. 🙂 Ja użyłem bulionu z żeberek.

    • Na zdjęciu jest makaron ryżowy, takiego użyłam 🙂 Co do koloru, dużo zależy od światła, dlatego też może wyglądać jak tradycyjny 🙂 Co do bulionu z żeberek, świetny pomysł 🙂

    • Polecam jednak użyć sosu rybnego, bo daje fajnego posmaku w zupie 🙂 Można go zakupić w większych marketach, nawet w biedronce 🙂

  2. Robiłam i z sosem rybnym i bez – zależy od gustu, mi bardziej posmkowała bez sosu za to dodalam wiecej pasty curry 🙂
    Przepis mega! Dziekuje 😊

    • Tak, sos rybny nie jest obowiązkowy, bez niego zupa również będzie smaczna. Warto go jednak dodać, ponieważ danie fajnego aromatu.

  3. Czy zupę można również zjeść na drugi dzień? Czy się zepsuje, jak będzie trzymana w lodówce? 🙂

Dodaj komentarz

16 − sześć =