Ciasto Tofelek

Ciasto Tofelek

Ciasto Tofelek to pyszny deser bez pieczenia, który z pewnością zachwyci Wasze podniebienia. Ciasto jest rewelacyjnie w smaku, proste w przygotowaniu i co najważniejsze nie wymaga pieczenia. Ciasto przygotowane jest ba bazie krakersów, które przełożone są masą kajmakową z orzeszkami ziemnymi, następnie kremem śmietankowym z wafelkami toffi i wykończone bitą śmietanką z posypką z czekolady i orzeszków ziemnych. Całość wręcz rozpływa się w ustach!



To pyszne i szybkie ciasto Tofelek bez pieczenia to idealny pomysł deser dla wszystkich miłośników słodkości. Idealnie sprawdzi się na każdą okazję i co najważniejsze zawsze wychodzi!

PRZEPIS NA CIASTO TOFELEK BEZ PIECZENIA

Składniki

  • 48 krakersów
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 wafelki w czekoladnie o smaku toffi (u mnie Estella)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 puszka masy krówkowej
  • 3/4 szklanki orzeszków ziemnych
  • 1 czekolada mleczna


Wykonanie

  • Śmietankę kremówkę ubić z serkiem mascarpone i cukrem pudrem na puszystą masę, podzielić na dwie części. 

  • Wafelki pokroić w kostkę, dodać do jednej części masy. 

  • Blaszkę 24×24 cm wyłożyć folią spożywczą i ułożyć na niej warstwę krakersów. 

  • Masę krówkową lekko podgrzać, by była nieco rzadsza. Orzeszki ziemne drobno posiekać, 2/3 z nich dodać do masy krówkowej i wymieszać. Całość wyłożyć na krakersy i przykryć kolejną warstwą krakersów. 

  • Na krakersy wyłożyć masę z wafelkami, wyrównać. Na wierzch ułożyć kolejną warstwę krakersów a na nich rozprowadzić masę śmietankową. 

  • Wierzch ciasta udekorować czekoladą i orzeszkami. Całość wstawić do lodówki na całą noc.


Ciasto Tofelek przepis
Ciasto Tofelek
przepis na ciasto Tofelek


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.2 / 5. Oddanych głosów: 214

Dodaj komentarz

jedenaście − pięć =