Rolada biszkoptowa

Rolada biszkoptowa

Rolada biszkoptowa z kremem i dżemem brzoskwiniowym smakuje naprawdę rewelacyjnie. Dodatkowo udekorowana kokosem, migdałami oraz odrobiną zieleni wygląda naprawdę rewelacyjnie. Pięknie prezentuje się na stole i stanowi świetny dodatek do filiżanki kawy.



Przepis na roladę biszkoptową jest banalnie prosty, a całą roladę robi się bardzo szybko. Czas pieczenia biszkopta to około 15 minut, czyli również nie długo. Moja rolada biszkoptowa przełożona jest dżemem brzoskwiniowym oraz puszystym kremem na bazie śmietanki kremówki. Całość to prawdziwy raj dla podniebienia. Przekonajcie się sami, zapraszam na przepis!

ROLADA BISZKOPTOWA – PRZEPIS

Składniki

  • 4 jajka L
  • 70 g cukru
  • 60 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo

  • 1 słoik dżemu brzoskwiniowego
  • 330 ml śmietanki kremówki
  • 1 śmietan-fix
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 garści wiórków kokosowych
  • 1 garść migdałów


Wykonanie

  • Jajka (całe) przekładamy do misy miksera, dodajemy cukier i ubijamy na wysokich obrokach przez około 10-15 minut. Pamiętajcie by jajka wcześniej wyjąć z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej.
  • Kiedy piana z jajek będzie już puszysta, dodajemy wymieszane ze sobą mąki i delikatnie mieszamy, do połączenia składników. 
  • Blaszkę (tą z piekarnika) 30×40 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze dokładnie rozprowadzamy masę jajeczną. 
  • Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 15 minut, do suchego patyczka. 
  • Po wyjęciu biszkopta z piekarnika delikatnie odciągamy papier do pieczenia, następnie układamy go na czystą ścierkę kuchenną i zwijamy w roladę, wzdłuż dłuższego boku. Odstawiamy do przestygnięcia. 
  • Śmietankę kremówkę (schłodzoną) przelewamy do miski. Dodajemy cukier puder wymieszany ze śmietan-fixerm. Całość ubijamy na wysokich obrotach na puszystą masę.
  • Przestygniętą roladę rozwijamy i wykładamy dżem brzoskwiniowy. Na dżem wykładamy śmietankę, odkładając 2-3 łyżki do dekoracji. Roladę delikatnie zwijamy w rulonik. 
  • Gotową roladę dekorujemy odłożoną masą, posypujemy wiórkami kokosowymi oraz migdałami. Następnie wstawiamy do lodówki na kilka godzin. 


Rolada biszkoptowa
Rolada biszkoptowa
Rolada biszkoptowa
Rolada biszkoptowa


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.2 / 5. Oddanych głosów: 6

Dodaj komentarz

dwa × pięć =