Sezon truskawkowy niestety powoli dobiega końca. Warto więc zamknąć odrobinę pysznych truskawek w słoikach, przygotowując z nich dżem truskawkowy. Poniżej znajdziecie najlepszy przepis na domowy dżem truskawkowy, który z pewnością Wam posmakuje.
Składniki:
- 2 kg truskawek
- 400 g cukru
- sok z połowy cytryny
Przygotowanie:
- Umyć, osuszyć truskawki i usunąć z nich szypułki.
- Truskawki wrzucić do dużego garnka i zasypać połową cukru.
- Odstawić na całą noc do lodówki, aby puściły sok.
- Na drugi dzień wstawić truskawki na kuchnię, zagotować, następnie zmniejszyć gaz i skropić sokiem z cytryny.
- W trakcie gotowania, po ok. godzinie dodać resztę cukru.
- Gotować do momentu aż dżem zgęstnieje i sciemnieje, ok. 4 godziny.
- Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i pasteryzować przez kilka minut we wrzątku.