Domowy Sernik Bez Spodu w Wersji FIT



Sernik to bardzo popularne ciasto, które większość z nas uwielbia. Będzie świetnym dodatkiem do kawy i nie tylko. Warto upiec domowy sernik w przypadku wizyty znajomych, ponieważ jest on bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu.

Dzisiejszy przepis będzie także świetnym deserem dla osób będących na diecie. Tym razem przygotowaliśmy domowy sernik bez spodu w wersji fit. Jest on puszysty, lekki i przede wszystkim smaczny.

Kto się skusi na domowy sernik bez spodu? Jeśli macie ochotę na taki deser, zachęcamy do zapoznania się z poniższym przepisem. Na prawdę warto!



Zapraszamy także do zapoznania się z naszym przepisem na tradycyjny sernik, który znajdziecie tutaj: Tradycyjny Sernik

PRZEPIS NA DOMOWY SERNIK BEZ SPODU W WERSJI FIT

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu z wiaderka  
  • 100g cukru 
  • 3 łyżki cukru wanilinowego
  • 30 g masła
  • 6 jajek (rozmiar M)
  • 30g skrobi ziemniaczanej 
  • 30g mąki pszennej 

Przygotowanie:

  • Zmiksować miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo po jednym żółtku.
  • Zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodawać stopniowo ser, a następnie mąkę i skrobie. 


  • Ubić białka na sztywno i wymieszać delikatnie szpatułką do masy serowej.
  • Masę serową wyłożyć do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 170°C (grzałka góra- dół).
  • Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Sernik udekorować cukrem pudrem. 




2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *