Kopytka w Panierce Serowej



Kopytka to danie należące do potraw mącznych. Przygotowuje się je z mąki, ziemniaków i jajek. Domowe kopytka to idealny pomysł na smaczny i szybki obiad. Wbrew pozorom przygotowuje się je naprawdę szybko. Dodatkowo są łatwe do zrobienia, ponieważ do ich przygotowania potrzebna nam są tylko ziemniaki, jajko i mąka. Za pewne takie produkty każdy z Was posiada w swojej kuchni.

Z czasów dzieciństwa pamiętam, jak babcia przygotowywała kopytka z ziemniaków, które zostawały z wcześniejszego obiadu, aby się nie zmarnowały.

Domowe kopytka można podawać na wiele różnych sposobów, z dodatkiem podsmażonej cebulki, w panierce z bułki tartej, ja postanowiłam przygotować domowe kopytka w panierce serowej. Dzięki temu danie to jest bardzo smaczne, ale dodatkowo sycące. Ser posiada duże ilości białka, które daje nam uczucie sytości na dłużej.

W naszym domu bardzo lubimy kopytka w panierce serowej, dlatego też polecam Wam spróbować tego przepisu.

PRZEPIS NA KOPYTKA W PANIERCE SEROWEJ

Składniki

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól
  • kostka sera
  • 1 cebula


Przygotowanie

  • Ugotowane ziemniaki, lekko ciepłe mielimy w maszynce do mięsa. Odstawiamy do ostygnięcia.
  • Do przestygniętych ziemniaków dodajemy jajko, mąkę i płaską łyżeczkę soli, wyrabiamy ciasto.
  • Na stolnicy posypaną mąką formujemy z ciasta wałek, lekko go spłaszczając. Z powstałego wałka wykrawamy kopytka.
  • Kopytka wrzucamy do osolonej, gotującej się wody, delikatnie mieszamy, by nie przykleiły się do dna. Gotujemy przez 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
  • Cebulkę kroimy w kosteczkę i dusimy na masełku.
  • Ugotowane kopytka wrzucamy do garnka, wlewamy tam cebulę i wrzucamy pokruszony ser. Całość delikatnie mieszamy. Ja dodałam jeszcze szczyptę przyprawy „suszone pomidory z bazylią”




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *