Pierogi z Kapustą i Grzybami



Pierogi z kapustą i grzybami to obowiązkowe danie podczas kolacji wigilijnej. W naszym domu to jedno z najlepszych dań, którego smakiem zachwyca się każdy, ponieważ takie pierogi nie goszczą zbyt często w naszym domu. Oczywiście czas od czasu przygotowuję pierogi z kapustą i grzybami w zwykły dzień, jednak nie tak często, jak tradycyjne pierogi ruskie czy pierogi z mięsem.

Pierogi z kapustą i grzybami z przepisu, który Wam zaprezentuję, są bardzo smaczne i zawsze wychodzą. Musicie tylko robić wszystko zgodnie z instrukcją i nie dodawać nic od siebie, bo to zawsze źle się kończy 😀

Wiele osób, szczególnie w okresie świątecznym, poszukuje idealnego przepisu na pierogi z kapustą i grzybami. Sekret tkwi w odpowiednio przygotowanym cieście, ale przede wszystkim w farszu, ponieważ to on gra główne skrzypce w tym smacznym daniu.

W naszym domu do farszu wykorzystujemy suszone grzyby leśne, najczęściej sami je zbieramy i suszymy, specjalnie na pierogi z kapustą i grzybami oraz do zupy grzybowej. Oczywiście możecie je zastąpić pieczarkami, jest to tańsza opcja, jednak nic nie zastąpi smaku pierogów z dodatkiem grzybów leśnych. Musicie pamiętać także, że farsz powinien być dobrze doprawiony, aby całe danie nie było mdłe.



Z mojego przepisu wychodzi około 100 pierogów. Zazwyczaj robię większą ilość. Część mrożę na Wigilię, a resztę zostawiam na obiad. Lubię dużo wcześniej zabrać się za przygotowywanie dań wigilijnych, tak aby tuż przed świętami mieć czas dla rodziny.

Zapraszam serdecznie do wypróbowania mojego przepisu na pyszne pierogi z kapustą i grzybami. Z pewnością Wam posmakują.

PRZEPIS NA PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

Składniki na farsz:

Jedna porcja farszu wystarczy na przygotowanie około 100 pierogów. 

  • słoik litrowy suszonych grzybów
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1 pęczek pietruszki
  • sól i pieprz do smaku 
  • 3 łyżki oleju
  • 3 cebule


Przygotowanie:

  • Grzyby dokładnie opłukać, zalać zimną wodą i odstawić na kilka godzin. Następnie zagotować, dodać obraną marchewkę, pietruszkę. Gotować aż zmiękną. Doprawić solą i pieprzem.
  • Kapustę gotować w 400 ml wody przez 45 minut, dokładnie odcisnąć. 
  • Grzyby, marchewkę i pietruszkę odcedzić. Dobrze odcisnąć z wody i razem z kapustą zmielić w maszynce do mięsa. 
  • Na patelni na oleju zeszklić cebule, dodać do farszu. Składniki dobrze wymieszać , ponownie doprawić do smaku. Jeśli lubicie pikantne dania możecie dodać szczyptę chilli.


Przepis na ciasto znajdziecie tutaj: Idealne Ciasto na Pierogi



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *