Zapiekanka regionalna

Zapiekanka regionalna

Zapiekanki obiadowe to doskonała propozycja na szybki i smaczny posiłek dla całej rodziny. Są aromatyczne i pożywne, a dodatkowo wyśmienicie smakują również odgrzane kolejnego dnia, dzięki czemu można od razu przygotować większą porcję.



W dzisiejszym wpisie mam dla Was przepis na zapiekankę regionalną. Składa się z prostych składników, które z pewnością każdy znajdzie w swojej kuchni. To co ją wyróżnia to dobrze dobrane składniki, które połączone ze sobą dają ciekawą kompozycję smakową. Jeśli uwielbiacie mało skomplikowane i szybkie w przygotowaniu dania jednogarnkowe, które mimo swej prostoty potrafią zachwycić kubki smakowe, to zapiekanka regionalna sprawdzi się idealnie.

ZAPIEKANKA REGIONALNA – PRZEPIS

Składniki

  • 400 mięsa mielonego
  • 200 g makaronu kokardki
  • 1 cebula czerwona
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 4 ogórki konserwowe
  • 125 g sera mozzarella
  • 250 g sosu pomidorowego
  • 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • sól
  • pieprz


Przygotowanie

  • Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i zeszklić na odrobinie tłuszczu.
  • Mięso mielone przyprawić przyprawą do mięsa, papryką słodką, czosnkiem granulowanym, solą oraz pieprzem. Przełożyć na patelnię z cebulą.
  • Gdy mięso się przysmaży, wlać sos pomidorowy i dusić jeszcze przez kilka minut.
  • Kukurydzę odsączyć z zalewy, paprykę, ogórki oraz ser mozzarella pokroić w kostkę.
  • Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć makaron. Następnie mięso z cebulą, kukurydzę, paprykę, ogórki konserwowe i na koniec ser mozzarella.
  • Zapiec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 25 minut.


zapiekanka z makaronem i mięsem mielonym
zapiekanka makaronowa z mięsem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.