Szybki Sernik z Wiaderka w 15 minut



Sernik to nic innego jak ciasto deserowe, którego głównym składnikiem jest ser. Nazwa ta jest dosyć ogólna, ponieważ rodzajów sernika jest mnóstwo. Jeśli śledzicie mojego bloga i moje przepisy na pewno zauważyliście, że sernik pojawia się u nas bardzo często, w różnych wersjach, rozmiarach i smakach.

Tym razem postawiłam na wygodną wersję i zaprezentuję Wam szybki sernik z wiaderka. Jest bardzo smaczny, a jego przygotowanie zajmuje zaledwie 15 minut + oczywiście czas pieczenia.

W naszym domu sernik z wiaderka to tak zwane ciasto awaryjne, które przygotowuję w przypadku niespodziewanych gości, lub braku czasu na upieczenie czegoś innego. Łączę składniki, wylewam na blachę, wstawiam do piekarnika i witam gości zapachem ciepłego serniczka. Po ostygnięciu podaję z dodatkiem kawy.

Sernik z wiaderka to także świetna opcja, dla osób, które nie mają zamiłowania ani ręki do pieczenia. On zawsze się udaje! Jest dodatkowo bardzo tani i jak wcześniej wspomniałam szybki. Nie pobrudzicie przy jego wykonywaniu dużej ilości garnków i naczyń. Wystarczy połączyć składniki i wylać je na blachę.



Szybki sernik z wiaderka w 15 minut stał się bardzo popularny i bardzo lubiany. Nic dziwnego, nie trudno o to, aby zapadł w pamięć.

PRZEPIS NA SZYBKI SERNIK Z WIADERKA

Składniki:

  • 1 kg sera twarogowego z wiaderka
  • 100 g masła
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek M
  • 3/4 szklanki cukru
  • łyżka cukru wanilinowego


Przygotowanie:

  • Do sera twarogowego dodajemy jajka oraz roztopione masło.
  • Następnie wsypujemy cukier, cukier wanilinowy i mąkę ziemniaczaną.
  • Miksujemy całą masę serową, aż jej konsystencja będzie gładka.
  • Przygotowujemy blachę (24×24) na sernik, wykładamy ją papierem. Przelewamy do niej przygotowaną masę twarogową.
  • Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni, grzanie góra/dół. Sernik pieczemy 40 minut.
  • Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawimy sernik do całkowitego ostygnięcia.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.2 / 5. Oddanych głosów: 76

16 komentarze

    • Nie dawałam proszku do pieczenia do tego serniczka. Ale możesz dodać, łyżeczkę/pół jeśli chcesz, aby był nieco “pulchniejszy”.

    • Obawiam się, że sernik może wyjść bardzo niski w przypadku wyboru większej blachy. Polecam powiększyć porcję składników proporcjonalnie do wielkości blachy.

  1. Zrobiłam wg przepisu, ale zredukowałam ilość cukru. Ten sernik jest obłędny, po prostu najlepszy i najszybszy. Zrobiłam go niemowlaczkiem na rękach.
    Wilgotny i puszysty- taki jak lubię. Dziękuję za świetny przepis

Dodaj komentarz

szesnaście − jeden =