Sernik to nic innego jak ciasto deserowe, którego głównym składnikiem jest ser. Nazwa ta jest dosyć ogólna, ponieważ rodzajów sernika jest mnóstwo. Jeśli śledzicie mojego bloga i moje przepisy na pewno zauważyliście, że sernik pojawia się u nas bardzo często, w różnych wersjach, rozmiarach i smakach.
Tym razem postawiłam na wygodną wersję i zaprezentuję Wam szybki sernik z wiaderka. Jest bardzo smaczny, a jego przygotowanie zajmuje zaledwie 15 minut + oczywiście czas pieczenia.
W naszym domu sernik z wiaderka to tak zwane ciasto awaryjne, które przygotowuję w przypadku niespodziewanych gości, lub braku czasu na upieczenie czegoś innego. Łączę składniki, wylewam na blachę, wstawiam do piekarnika i witam gości zapachem ciepłego serniczka. Po ostygnięciu podaję z dodatkiem kawy.
Sernik z wiaderka to także świetna opcja, dla osób, które nie mają zamiłowania ani ręki do pieczenia. On zawsze się udaje! Jest dodatkowo bardzo tani i jak wcześniej wspomniałam szybki. Nie pobrudzicie przy jego wykonywaniu dużej ilości garnków i naczyń. Wystarczy połączyć składniki i wylać je na blachę.
Szybki sernik z wiaderka w 15 minut stał się bardzo popularny i bardzo lubiany. Nic dziwnego, nie trudno o to, aby zapadł w pamięć.
PRZEPIS NA SZYBKI SERNIK Z WIADERKA
Składniki:
- 1 kg sera twarogowego z wiaderka
- 100 g masła
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 5 jajek M
- 3/4 szklanki cukru
- łyżka cukru wanilinowego
Przygotowanie:
- Do sera twarogowego dodajemy jajka oraz roztopione masło.
- Następnie wsypujemy cukier, cukier wanilinowy i mąkę ziemniaczaną.
- Miksujemy całą masę serową, aż jej konsystencja będzie gładka.
- Przygotowujemy blachę (24×24) na sernik, wykładamy ją papierem. Przelewamy do niej przygotowaną masę twarogową.
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni, grzanie góra/dół. Sernik pieczemy 40 minut.
- Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawimy sernik do całkowitego ostygnięcia.
Zapomnieliście o rodzynkach
Oczywiście można dodać, jeśli ktoś ma życzenie 🙂
Super przepis teraz piekę co tydzień – dwa naprawdę pyszny , puszysty i smaczny bardzo polecam
A proszek do pieczenia?
Nie dawałam proszku do pieczenia do tego serniczka. Ale możesz dodać, łyżeczkę/pół jeśli chcesz, aby był nieco “pulchniejszy”.
A jakiego sera używać najlepiej?
ja używam niebieskiego President
Czy starczy ciasta na większą blachę!
Obawiam się, że sernik może wyjść bardzo niski w przypadku wyboru większej blachy. Polecam powiększyć porcję składników proporcjonalnie do wielkości blachy.
Zrobiłam wg przepisu, ale zredukowałam ilość cukru. Ten sernik jest obłędny, po prostu najlepszy i najszybszy. Zrobiłam go niemowlaczkiem na rękach.
Wilgotny i puszysty- taki jak lubię. Dziękuję za świetny przepis
Czy jajka cale dajemy do sera czy oddzielamy bialka i ubijamy na sztywna piane
Całe 🙂
Czy zamiast mąki ziemniaczanej można dać budyń waniliowy
Można 🙂
Czy jajka i ser trzeba wyjac wcześniej z lodowki ?
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową 🙂