Placek Truskawkowy z Masą Budyniową i Galaretką



Lubicie lekkie i łatwe w przygotowaniu ciasta? Postawcie na placek truskawkowy z masą budyniowa i galaretką. Z pewnością zachwyci Wasze podniebienia.

Składniki:

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 4 łyżki cukru
  • 6 łyżek mąki
  • cukier wanilinowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa budyniowa:

  • 500 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru
  • łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego
  • pół kostki masła

Galaretka: 

  • 2 galaretki truskawkowe
  • 1 kg truskawek


Przygotowanie:

Biszkopt:

  • Ubijamy białka na sztywną pianę, następnie stopniowy dodajemy cukier, i żółtka. 
  • Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym i delikatnie mieszamy.
  • Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut.

Masa budyniowa:

  • Zagotowujemy 400 ml mleka z cukrem.
  • Pozostałe mleko mieszamy z mąką, żółtkami, cukrem i budyniem, po czym wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy do zgęstnienia.
  •   Pozostawiamy do wystygnięcia.
  • Masło ucieramy, stopniowo dodając po łyżce masy budyniowej.

Galaretka:

  •  Truskawki myjemy i oczyszczamy z szypułek. Galaretki rozpuszczamy w 600 ml wrzątku i odstawiamy do stężenia.

Na wystygnięty biszkopt wykładamy masę, układamy truskawki i zalewamy tężejącą galaretką. Wkładamy do lodówki. 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *