Filet z Kurczaka pod Szpinakową Pierzynką



Filet z kurczaka pod szpinakową pierzynką to kolejna propozycja na szybki obiad. Soczyste kotlety otulone farszem szpinakowym, zapiekane w piekarniku to prawdziwa uczta dla podniebienia. Mięso jest mięciutkie, delikatne a szpinak z dodatkiem przypraw i sera feta nadaje mu wyrazistego smaku.

Kurczak pod szpinakową pierzynką to jeden z moich ulubionych przepisów na obiad. Danie to przygotowywane jest w piekarniku, dzięki czemu mięso nie jest tłuste i przesiąknięte olejem. Tak przygotowany obiad to samo zdrowie. Idealnie smakuje z dodatkiem ziemniaków, frytek czy ryżu.

Przepis na filet z kurczaka pod szpinakową pierzynką jest warty uwagi i zapisania. Jestem przekonana, że jeśli przygotujecie go pierwszy raz, danie to zostanie w Waszym menu na stałe. Tak było w moim przypadku, po pierwszym przygotowaniu, robię w swoim domu kurczaka pod szpinakową pierzynką bardzo często, ponieważ wszyscy go uwielbiamy.

Filet z kurczaka pod szpinakową pierzynką to danie, które jest bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu. Dodatkowo składniki są ogólne dostępne, co jest także dużym plusem. Przygotowanie kurczaka pod szpinakową pierzynką zajmuje naprawdę bardzo mało czasu. Samo mięso i farsz szpinakowy można przygotować sobie z dnia na dzień. Wówczas kolejnego dnia wystarczy tylko wstawić całe danie do piekarnika i gotowe.

Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na kurczaka pod szpinakową pierzynką w mojej wersji. Jestem pewna, że zachwyci Wasze podniebienia.



PRZEPIS NA KURCZAKA POD SZPINAKOWĄ PIERZYNKĄ

Kurczak pod szpinakową pierzynką to idealna propozycja na obiad, poniżej przepis. Smacznego!

Składniki

  • 500 g fileta z kurczaka
  • 150 g sera feta
  • 200 g szpinaku mrożonego (rozdrobniony)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz
  • szczypta chilli

Wykonanie

  • Fileta z kurczaka umyć i oczyścić z błonek. Następnie pokroić na mniejsze kawałki i ubić na kotleciki.
  • Mięso przyprawić kurkumą, czerwoną papryką, solą oraz pieprzem z obu stron.
  • Cebulę pokoić w kosteczkę i udusić na łyżce masła. Następnie dodać do niej zamrożone kostki szpinaku i dusić do momentu, aż szpinak się rozmrozi i powstanie nam papka. Całość doprawić solą, pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Pod koniec dodać pokrojony w kostkę ser feta, zdjąć z gazu.
  • Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej kotleciki. Na każdy z nich nałożyć porcję farszu szpinakowego.
  • Gotowe kotlety wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez 30-35 minut.


Mam nadzieję, że mój przepis na filet z kurczaka pod szpinakową pierzynką Wam posmakował. Podzielcie się swoimy wrażeniami w komentarzach 🙂



Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 1 / 5. Oddanych głosów: 1

Dodaj komentarz

13 + 4 =