Wieniec Pizzowy



Wieniec pizzowy z pysznymi dodatkami to idealna przekąska na imprezę. Pizza zawijana w wieniec to idealny pomysł na świetny poczęstunek dla gości, ponieważ jest idealna do dzielenia.

Zapewne wiele z Was kojarzy różnego rodzaju wieńce drożdżowe przygotowywane w wersji na słodko, takie jak na przykład wieniec z makiem, serem czy cynamonem. To właśnie one zainspirowały mnie do przygotowania pysznego wieńca pizzowego.

Jeśli chodzi o nadzienie do wieńca, możemy tutaj wybrać dowolne składniki, ja wybrałam szynkę, paprykę, ser żółty i kukurydze. Możecie także dodać pieczarki, a szynkę zastąpić kurczakiem, taka wersja również smakuje świetnie.

Wieniec pizzowy to idealny pomysł nie tylko na imprezę, ale także świetna alternatywa na obiad. Jeśli znudził Wam się filet z kurczaka podawany w tradycyjny sposób, przygotujcie z jego dodatkiem wieniec pizzowy. Gwarantuję, że takie danie z pewnością zachwyci Wasze podniebienia.

Przepis na wieniec pizzowy jest bardzo łatwy, dlatego też każdy z Was z pewnością poradzi sobie z jego przygotowaniem, nawet jeśli będzie to robić po raz pierwszy. Wystarczy postępować zgodnie z instrukcją a Wasz wieniec pizzowy winie perfekcyjny.

PRZEPIS NA WIENIEC PIZZOWY



Składniki

CIASTO

  • 450 g mąki pszennej
  • 9 g drożdży instant
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4 łyżki płynnego masła/oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 jajka

SOS

  • 6 łyżek ketchupu
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego 
  • szczypta chilli 
  • pieprz i sól 

NADZIENIE

  • 120 g szynki z kurczaka 
  • 1/2 czerwonej papryki 
  • 70 g żółtego sera
  • 1/2 szklanki kukurydzy

DODATKOWO

  • jajko 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki 
  • 1 łyżka koperku 


Przygotowanie

  • Do miski wsypać drożdże instant i cukier. Wlać ciepłe mleko, wymieszać. Odstawić na 15 minut.
  • Dodać masło, jajka, sól i mąkę, wyrobić jednolite ciasto. 
  • Odstawić na godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  • Ciasto umieścić na stolnicy. Rozwałkować na prostokąt o grubości 0,5 cm. 
  • Wszystkie składniki na sos umieścić w miseczce i wymieszać. 
  • Szynkę i ser zetrzeć na tarce.  Paprykę pokroić w drobną kostkę. Dodać kukurydze i sos, dokładnie wymieszać.
  • Całość równomiernie rozsmarować na cieście.  Zawinąć na kształt rolady i pokroić na paski o szerokości ok. 2cm. 
  • Przenieść tworząc kształt kola na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. 
  • Posmarować roztrzepanym jajkiem z przyprawami.  
  • Zostawić do wyrośnięcia na 20-30 minuty. Gotowy wieniec wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec przez 20 minut.




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *