Truskawkowa Finezja



Cudowny i puszysty biszkopt z dodatkiem słodkiej masy oraz galaretki z aromatycznymi truskawkami to idealne połączenia smakowe, które zawiera ciasto truskawkowa Finezja.

Ciasto truskawkowa Finezja jest bardzo delikatne i lekkie, charakteryzują je cudowne, soczyste kolory, wspaniały wygląd oraz jeszcze lepszy smak.

Do przygotowania ciasta możecie użyć świeżych truskawek, ale jeśli nie macie do nich dostępu, śmiało można sięgnąć po mrożone, z ich dodatkiem również smakuje rewelacyjnie. Sama bardzo często je wykorzystuję, kiedy nie ma sezonu truskawkowego, a mam ochotę na ten wypiek.

Zapraszam serdecznie na ciasto truskawkowa Finezja, które stanowi idealny dodatek do aromatycznej kawy, a także będzie świetnym pomysłem na poczęstunek dla gości.

PRZEPIS NA CIASTO TRUSKAWKOWA FINEZJA

Składniki

BISZKOPT

  • 4 jajka
  • 100 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

KREM

  • 400 ml mleka
  • 10 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 budyń waniliowy (40g)
  • 100 g masła


GALARETKA

  • 400 g truskawek (mogą być mrożone)
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 500 ml wody

Przygotowanie:

BISZKOPT

  • Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli. Następnie w małych porcjach dodajemy cukier, nadal ubijając.
  • Do ubitej masy dodajemy po jednym żółtku, nadal miksując. Kiedy masa jajeczna będzie gotowa, dodajemy do niej mąkę i delikatnie mieszamy przy użyciu drewnianej łyżki.
  • Masę przekładamy na blachę (22×25 cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 25 minut, grzanie góra-dół. Biszkopt odstawiamy do ostygnięcia, a następnie przekrawamy na dwie części.

KREM

  • 250 ml mleka zagotowujemy z dodatkiem cukru. Do pozostałej części mleka wsypujemy sproszkowany budyń i mąkę, dokładnie mieszamy.
  • Następnie wlewamy do gotującego się mleka, gotując mieszamy, do momentu uzyskania gęstego budyniu. Pozostawiamy do ostygnięcia.
  • Masło miksujemy na krem, następnie dodajemy do niego stopniowo po łyżce budyniu. Ubijamy do uzyskania puszystego kremu.


GALARETKA

  • Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, pozostawiamy do lekkiego stężenia.

Wykonanie

  • Pierwszą część biszkopta umieszczamy w blaszce, następnie wykładamy na niego 2/3 masy budyniowej.
  • Na masę wykładamy drugi biszkopt. Do pozostałej masy dodajemy 3 zblendowane truskawki lub 2 łyżeczki dżemu truskawkowego.
  • Gotową masą smarujemy biszkopt. Na biszkopcie układamy truskawki i zalewamy je tężejącą galaretką.
  • Ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.