Ciasto z wiśniami i kruszonką

Ciasto z wiśniami i kruszonką

Ciasto z wiśniami i kruszonką to bardzo prosty i smaczny wypiek na każdą okazję. Do jego przygotowania nie potrzebujemy nawet miksera — wystarczy tylko zwykły widelec.



Ciasto widelcem mieszane z wiśniami i kruszonką robi się bardzo szybko, ponieważ trzeba tylko wymieszać mokre składniki, dodać do nich składniki suche, następnie wszystko razem połączyć i dokładnie wymieszać. Kolejno ciasto przełożyć na blachę, posypać owocami, kruszonką i do piekarnika. Proste, smaczne i ekspresowe ciasto z wiśniami, które doskonale sprawdzi się na deser do filiżanki kawy lub herbaty. Polecam!

CIASTO Z WIŚNIAMI I KRUSZONKĄ PRZEPIS

Składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka (rozmiar L)
  • 160 g cukru
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 0,5 szklanki oleju roslinnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 300 g wiśni

Kruszonka

  • 75 g mąki pszennej
  • 50 g zimnego masła
  • 50 g cukru


Przygotowanie

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

1. Wiśnie umyć i usunąć pestki.

2. Jajka wbić do miski, dodać cukier, jogurt i olej. Wymieszać widelcem do połączenia składników.

3. Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia i wsypywać porcjami do masy jajecznej. Całość mieszać widelcem do połączenia składników.

4. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 24×24 cm wyścielonej papierem do pieczenia i wyrównać.

5. Na cieście rozłożyć wiśnie.

6. Składniki na kruszonkę połączyć i rozcierać palcami, aż powstaną grudki. Posypać ciasto.

7. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 50 minut do suchego patyczka.



przepis na ciasto z wiśniami
szybkie ciasto z wiśniami i kruszonką
Ciasto z wiśniami i kruszonką przepis


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.9 / 5. Oddanych głosów: 126

Dodaj komentarz

czternaście − 1 =