Andrut to przekąska, którą znają wszyscy. Można go przygotować na różnego rodzaju rodzinne uroczystości, od urodzin, imienin po komunie i wesela. Andrut to prościej mówiąc wafle przełożone kremową, słodką masą.
Muszę przyznać że, nawet jeśli pokroimy andruta na większe kawałki i tak trudno zaprzestać na jednym. Domowy andrut jest wręcz uzależniający! Zapewne każdy z Was kojarzy je z czasów dzieciństwa. Dla mnie była to ulubiona przekąska, którą ubóstwiam do dnia dzisiejszego.
Tym razem postanowiłam przygotować domowe wafle czekoladowe. Są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu i z pewnością posmakują każdemu, zarówno dzieciom, jak i osobom dorosłym.
PRZEPIS NA DOMOWY ANDRUT CZEKOLADOWY
Składniki
- 1 opakowanie wafli
- 250 g masła
- 4 kopiate łyżki kakao
- pół szklanki cukru
- 1/4 szklanki wody
- 12 sporych łyżek mleka w proszku
Sposób przygotowania
- Masło, kakao, cukier i wodę zagotować mieszając od czasu do czasu. Ostudzić.
- Do masy dodać stopniowo mleko w proszku, mieszając mikserem.
- Smarować wafle powstałą masą i układać jeden na drugim. Gotowe zawinąć w papier.
- Odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin.